Forum de spiritualitate

Ultimele subiecte
» Mai este cineva pe aici?
Dum Aug 11, 2013 8:58 am Scris de Tudorel666

» CRESTINI fara denominatiune
Sam Mar 09, 2013 7:18 pm Scris de crestinul

» Cine este in realitate Isus!
Dum Iul 08, 2012 2:11 pm Scris de Fairy

» NOSTALGII...poezii de Mihai LEONTE
Dum Iul 08, 2012 2:06 pm Scris de Fairy

» Ok
Mier Iun 16, 2010 11:37 am Scris de Tudorel666

» ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE
Mar Iun 15, 2010 3:42 am Scris de Mihai LEONTE

» vizitati
Lun Iun 14, 2010 9:59 am Scris de padawanu

» REVERII ADVERSE...poezii de Mihai LEONTE
Joi Iun 10, 2010 4:16 am Scris de Mihai LEONTE

» SCRIERI INOCENTE...de Mihai LEONTE
Vin Iun 04, 2010 4:05 pm Scris de Mihai LEONTE

» Cenzura istoriei!!!
Joi Iun 03, 2010 6:37 pm Scris de Ancuta

» Distihurile lui Bujor...autor Mihai LEONTE
Mar Mai 25, 2010 3:28 am Scris de Mihai LEONTE

» Despre crestinismul originar
Lun Mai 24, 2010 11:41 am Scris de Tudorel666

» Dorurile mele
Sam Mai 22, 2010 11:39 am Scris de Tudorel666

» VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 19, 2010 4:24 am Scris de Mihai LEONTE

» MIRAJELE ALBASTRE...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 12, 2010 4:18 pm Scris de Mihai LEONTE

» APOGEUL METAFORIC...poezii de Mihai LEONTE
Dum Mai 09, 2010 7:04 am Scris de Mihai LEONTE

» RENASTEREA ZAMOLXIANISMULUI RELIGIA STRABUNILOR ROMANILOR
Mier Mar 24, 2010 12:01 pm Scris de HareKrishna

» Vishnuism-monoteismul hindus
Mier Mar 24, 2010 11:59 am Scris de HareKrishna

» Despre capitalismul salbatic
Mar Mar 02, 2010 2:54 pm Scris de wima2203

» Ce nu se spune despre Miscarea Legionara?
Mar Mar 02, 2010 2:39 pm Scris de wima2203

» E Omul urmasul lui Adam?
Dum Ian 31, 2010 9:46 pm Scris de Anticristul01

» Bine v-am gasit!
Dum Ian 31, 2010 8:13 pm Scris de Anticristul01

» POZE USERI
Joi Ian 28, 2010 3:37 pm Scris de IrinucaM

» Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume-DUBAI 2009
Mar Ian 12, 2010 9:06 pm Scris de Anticristul

» Arte martiale
Lun Ian 11, 2010 4:00 am Scris de IrinucaM

» Scrisoare adresata FEDERATIEI RUSE
Lun Ian 11, 2010 3:19 am Scris de IrinucaM

Cine este conectat?
In total este 1 utilizator conectat: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 1 Vizitator

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectati a fost de 28, Joi Oct 02, 2014 3:20 am
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

MESIA in Iudaism

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 7:55 am

Mihai


vrajitor
MESIA in Iudaism


Termenul de Mesia, in ebraica Mashiah ("uns"), apare pentru prima data in Leviticul 4:3-5, in legatura cu kohen-ul (preotul din Tabernacol sau Templul din Ierusalim) care primeste "ungerea", si desemna la origine orice persoana investita cu o misiune divina: preot, profet, rege, etc.

In Samuel II 7:12-13, Dumnezeu promite ca Salvatorul (Mesia) va veni ca urmas al lui David, "iesit din trupul lui", asadar descendent direct, pe linie de sange, al regelui David.

Era mesianica, in limba ebraica Iemot haMashiah (zilele lui Mesia) va insemna o restaurare a tronului regatului evreiesc al casei lui David si va aduce pe toti evreii in Israel. Va fi realizata de asemenea o societate perfecta in care omenirea intreaga va trai in armonie si pace si va slavi pe singurul Dumnezeu. Concepte precum invierea mortilor (tehiat hametim), rasplata si pedeapsa (atat individuala, cat si nationala), Raiul (Eden) si Iadul (Ghehinom) sunt de asemenea asociate cu era mesianica.

In Tanah, cartea lui Isaia prezinta era mesianica in detaliu, asociata cu sfarsitul vremurilor (ketz haiamim) si cu o perioada de haos si tulburari care va preceda acest sfarsit. De asemenea, profetiile lui Daniel au fost recunoscute drept o infatisare a erei mesianice, vestita prin inflorirea si apoi prabusirea a patru imperii succesive.

In Tratatul Sota, Talmudul prezinta si el cateva semne ale sosirii lui Mashiah: revolutii in intreaga lume, schimbari de regimuri, imperii ridicandu-se si prabusindu-se, intoarcerea exilatilor (evreilor) in tara lor (O multitudine de oameni se va intoarce aici), revenirea tuturor popoarelor la credinta in Dumnezeu (Si se vor intoarce toti fratii tai din toate natiunile la Muntele Meu sfant, in Ierusalim), reconstruirea Templului din Ierusalim, legile naturii vor fi schimbate (Leul va locui impreuna cu mielul si leopardul se va culca alaturi de ied - Ieshaiahu 11:6).

Credinta iudaica in venirea lui Mashiah (Mesia) include si crearea unui "cadru propice" acestei veniri. Astfel, era mesianica este vazuta de iudaism ca o implinire a scopului pentru care a fost creata aceasta lume. Conceptul iudaic de Tikun Olam, tradus prin obligatia fiecarui om de a-si aduce contributia pentru crearea unei lumi mai bune, este o avampremiera a erei mesianice (in ebraica iemot haMashiah). Fiecare evreu este dator sa invete Tora, sa faca fapte bune si ii sa determine si pe altii sa se schimbe in bine, pentru a crea conditiile pentru venirea lui Mesia.

Din punct de vedere iudaic, contributia fiecaruia la renasterea armoniei universale, incercarea de a reveni la gradul de sfintenie si la nivelul spiritual inalt al inceputului de lume sunt obiective primordiale. In repetate randuri, in cadrul aforismelor Talmudului, rabinii au pus accentul pe ideea ca fiecare sa contribuie atat cat poate pentru Tikun Olam: "Nu tu trebuie sa termini lucrarea, insa nici nu esti liber sa te dezici de ea!", spune Mishna in Pirkei Avot (Invataturile Parintilor).

Iudaismul pur si simplu nu il recunoaste pe Isus drept Mesia (cum a facut de altfel si cu alti evrei care au pretins acest lucru de-a lungul vremii, de exemplu Shimon Bar Kochba sau Sabetai Zvi).

In scrierile iudaice, Isus este mentionat foarte rar. In Tora, Profeti sau Scrieri (Tanah - ceea ce crestinii numesc Vechiul Testament), numele sau nu apare deloc. Versetele adesea invocate ca facand referire la Isus (cum ar fi, spre exemplu, capitolul 53 din Isaia) sunt explicate diferit de catre traditia iudaica, de obicei fie ca facand aluzie la venirea lui Mesia in general, fie ca referitoare la poporul lui Israel.

In scrierile ulterioare, respectiv in Talmud, Isus apare foarte rar. Singurele mentiuni mai explicite sunt practic cuprinse in tratatele Shabat (104b), Sanhedrin (67a) si Sota (47a), cand el este referit de catre rabini drept Ben Stada sau Ben Pandira. O alta posibila mentionare, sub numele de Ieshu, este continuta in tratatul talmudic Sanhedrin (43a). Numeroasele incercari de a gasi surse care sa il identifice clar si fara echivoc pe Isus cu persoanele citate de Talmud au ramas insa fara rezultat.

(sintetizat din http://dvartora.jewish.ro)

Vezi profilul utilizatorului

2 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 8:14 am

Interesant articol. Multumesc.

Vezi profilul utilizatorului

3 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 8:21 am

Mihai


vrajitor
Este doar o sinteza din mai multe articole, raspunsuri la intrebari, prezentate de rabinul Sorin Rosen... Eu vreau sa dezbatem cu versete din Tora tema MESIA.Din studiile mele asupra Bibliei am inteles ca Isus a fost imbracat cu o camasa nepotrivita si versete din Isaia si alti profeti au fost modificate de biserica crestina, ca sa fie indumnezeit Isus.
Ma intreb, daca Biblia a fost scrisa pentru poporul evreu, cine interpreteaza corect? Ei sau crestinii? Normal ca cei dupa a carei mentalitate a fost scrisa. Si daca crestinii au furat Biblia de la evrei, de ce nu or fi furat si interpretarea, ma intreb?

Ori, prin momentul Isus au legalizat calcarea de LEGE... Ca oricum Legea o calcau neamurile si pana la Isus.. De la Isus in colo o vor calca ca si pana acum si evreii religiosi o respectau ca si pana acum... La umbra crucii sa ne facem de cap, asadar! Aia este crestinismul!

Vezi profilul utilizatorului

4 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 8:29 am

Mihai


vrajitor
Mai bine spus: Momentul Isus a insemnat Legalizarea calcarii de Lege pentru neamuri.

Vezi profilul utilizatorului

5 AVEM ACELASI DUMNEZEU CA SI NECRESTINII? la data de Mier Iun 04, 2008 9:00 am

Roman


muritor de rand
CITITI ASTA SI VA LAMURITI


Moderator: Adresa sitului nu are nici o legatura cu subiectul discutii si a fost stearsa. Text misionar.

Vezi profilul utilizatorului

6 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 10:27 am

Fara gresala ca VT-Biblia a fost scrisa de evrei si pentru evrei deoarece Crestinii inca nu existau atuncia si niciosata nu s`a pretins ca Biblia a fost scrisa de D-zeu cum cred Musulmanii ca Coranul a fost scris de Dumnezeu. Evreii au fost si inca sunt foarte meticulosi a nu schimba nimic cand se transcrie Biblia.Crestinii au fost nevoiti sa traduca Biblia in o alta limba si uneori au fost traduse din traduceri.
Exacitatea textului original s`a pierdut la crestini si din cauza libertatii ce auluat a schimba uneori textul asa ca sa se potriveasca la tot felul de credinte a lor primite de la alte popoare. Ca exemplu, daca luam cele 10 porunci,iata-le in romaneste:
Diferenta intre texturi este clara.
Cele zece porunci


De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Salt la: Navigare, căutare


Acest articol se referă la regulile religioase și etice iudaice și creștine. Pentru serialul de televiziune polonez, vezi Decalogul (film).
Cele Zece Porunci sau Decalogul (din cuvintele grecești δεκα deka zece și λoγoς logos cuvânt), sunt zece reguli religioase și etice care au o semnificație de bază în Creștinism și Iudaism.
Cele zece porunci sunt prezente de două ori în Vechiul Testament (Exodul 20,2-17; Deuteronom 5,6-21), fiind dictate de către Dumnezeu lui Moise, cea mai mare Valoare și Sfințenie.


Învățătura IudaicăÎnvățătura Augustino-LuteranăÎnvățătura Ortodoxă și Luterană
IntroducereAtunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte și a zisAtunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte și a zis "Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău."Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte și a zis "Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău."
Prima Poruncă"Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău.""Să nu ai alți dumnezei afară de mine. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.""Să nu ai alți dumnezei afară de mine. "
Porunca a II-a"Să nu ai alți dumnezei afară de mine. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.""Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui."" Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești."
Porunca a III-a"Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.""Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.""Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui."
Porunca a IV-a"Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.""Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.""Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești."
porunca a V-a"Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.
"
"Să nu ucizi.""Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.
"
Porunca a VI-a"Să nu ucizi.""Să nu preacurvești. .""Să nu ucizi."
Porunca a VII-a"Să nu preacurvești. ""Să nu furi.""Să nu preacurvești. "
porunca a VIII-a"Să nu furi.""Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.""Să nu furi."
Porunca a IX-a"Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.""Să nu poftești casa aproapelui tău. ""Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău."
porunca a X-a"Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.""Să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău.""Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău."

Vezi profilul utilizatorului

7 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 1:33 pm

SAVIN


vrajitor
vechiul testament se ocupa de trei subiecte majore si ele sant:crearea universului si a omului, crearea poporului evreiesc cu toate stagele, si educarea poporului.
este un document unic in lume, si cum acest document se ocupa de EVREI, este absolut normal ca EVREI au avut nevoia sa-l inteleaga in intregime si adancime.
crestini au devenit crestini tocmai pentru ca nu au fost capabili sa inteleaga judaismul, care le-a fost predat de evrei timp de 100 de ani.
isus NU a avut nimic de a face cu cea ce sa developat cu mult mai tarziu. isus nu a fost motivul, isus a fost UTILIZAT de crestinism ca motiv principal, si pana azi se vorbeste asa de mult de el, ca dumnezeu este uitat. crestini au developat cultul personajului.
cum nu au inteles biblia, sau nu sau fortat, iau dat un nume idiot, VECHIUL testament, ca sa dea un alt nume idiot unei colectie de documente evreiesti scrise dupa cadere yerushalaimului, care au fost prost traduse si complect scoase din contextul lor istoric, o comedie, care a fost numita NOUL testament.
cea ce a ajutat noi religi sa zboare era analfabitismul credinciosilor si decizia dea face de crestinism o religie de stat in timpul imperiei romane.
cele de mai sus NU sant PARERUI personale, cele de mai sus este ISTORIA evenimentelor, de gasit in ori si ce BUNA carte de istorie.
n.b. din motive destul de clare, istoria a fost ARANJATA ca sa se potriveasca CREDINTEI inpuse credinciosilor.
n.b 2 cele de mai sus NU sant critice, sant realitati istorice documentate.

Vezi profilul utilizatorului

8 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 5:56 pm

Diana


inger
pai mie poruncile in invatatura iudaica si poruncile in invatatura ortodoxa, cum le-ai scris in tabel, mi se par la fel, cel putin incepand cu porunca a 3-a

Vezi profilul utilizatorului

9 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 8:20 pm

HaymHerman


vrajitor
Da dar in ivrit este specificata ziua a saptea adica Sabat, sevet -a sedea, a se odihni., pe cind biserica spune ziua de odihna, adica ziua Domnului, fara a specifica care din ele ar fi.

Vezi profilul utilizatorului

10 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 8:22 pm

HaymHerman


vrajitor
Alin, toata cinstea! Sau, cum se spune pe ivrit, Cola-Cavod pentru munca ce o depui pe acest forum! Cine citeste, sa inteleaga.
Cu stima, Haym

Vezi profilul utilizatorului

11 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 8:34 pm

Din cate stiu eu primii crestini au fost evrei!Crestinismul fost intemeiat de evrei

Vezi profilul utilizatorului

12 Re: MESIA in Iudaism la data de Mier Iun 04, 2008 11:07 pm

SAVIN


vrajitor
deloc exact. a existat ceva care sa numit crestinism judaic, dar nu evrei creatini. uite cum sau derulat lucrurile.
alungati din israel de fortele romane, evrei sau gasit printre pagani, fie in grecia, siria, italia, etc. numesc tarile numai ca informatie, ca atuncea tarile nu erau formate si nu exista granite.
inevitabil, fiind mult mai educati, stiind de existenta lui dumnezeu, stiind legile lui, incetul cu incetul evrei au transferat cunostinte paganilor in mijlocul caruia sau trezit, un project de cca. 100 de ani.
in aceasi perioada, evrei se intrebau DE CE ? cum se face ca dumnezeu a lasat yerushalaim, templu, sa fie distrus. era un proces necesar, si rezultatul era ca este vina certurilor intre evrei, fara un motiv adevarat sau valabil.
aceasta cearta a inceput cu yeushua, isus in traducere, si a continuat inca cca, 30 de ani, pana cand roma a distrus tara si a exilat pe evrei.
aceste discuti, sant cea ce se gaseste in evangeli, dar noul testament este limitat tare, pentru ca totalitatea documentelor picteaza o alta imagine de cea noul testament face.
pagani le-au amestecat. legile, ideia de un dumnezeu, isus, etc. plus idei si practice pagane. toate astea intr-un pachet, eventual a devenit crestinismul.
evrei faceau eforturi mari, dar nu era usor de a transmite concepti intelectuale la analfabeti care nu erau obisnuiti sa gandeasca abstract.
ajungand la aceasta concluzie, paul, un rabin, a decis sa usureze lucrurile, si printre altele, el decide sa se renunte la circumzitie.
or, circumzitia este piatra de fundatie a judaismului, si fara circumzotie, ori si ce va iesi din acest efort, judaism nu este, si deci nu sant evrei, si eventual au devenit crestini.
este in momentul in care circumzitia nu mai era o cerere de baza, ca crestinismul judaic, devine crestinism.
o religie bazata pe judaism, dar im multe feluri indepartata de judaism. incorporant practice paganiste si o filozofie care este contra legilor primite de la dumnezeu.
si uite unde sa nascut conflictul crestin/evreiesc. motiv de antisemitism biseric milenar, care a dat intr-un holocost eventual.
papa si-a cerut scuze, dar morti raman morti.

Vezi profilul utilizatorului

13 Re: MESIA in Iudaism la data de Joi Iun 05, 2008 6:25 am

Eu am spus ca crestinismul a fost intemeiat de iudei(evrei)Pe de alta parte eu sunt crestin ortodox si nu consider biserica romano-papala decat o biserica eretica si murdara de sange!Parerea mea si al altora ca mine este ca mai devreme sau mai tarziu iudeii vor fi una cu noi (nu cu toti care se pretind crestini)iar din cate stiu eu nu crestinii ortodocsi au stat la baza holocaustului!Dar eu am spus ca originea crestinismului se afla in iudaism si nu m-am referit la evolutie.Si mai cred ca conflictul crestin-evreu a fost mai mult un pretext decat o cauza reala.Pt ca holocaustul nu are nimic comun cu dogma crestin ortodoxa si chiar contravine grav acestei dogme!parerea mea ete ca se datoreaza altei religii tampite care promova rasa pura si care a otravit gandirea multora!dar trebuie sa mai fi fost si alte motive(care imi scapa)pt ca religia crestina nu juctifica in nici un mod holocaustul!

Vezi profilul utilizatorului

14 Re: MESIA in Iudaism la data de Joi Iun 05, 2008 12:26 pm

Studenta_87 a scris:pai mie poruncile in invatatura iudaica si poruncile in invatatura ortodoxa, cum le-ai scris in tabel, mi se par la fel, cel putin incepand cu porunca a 3-a

DESPRE CE AI SCRIS AM UN BANC DAR ESTE CAM....Ce sunt doua porunci pentru noi... avem 10, o sa ne aranjam cu opt.

Nu este vorba de porunca care nu este identica cu originala ,este vorba ca toata credinta este schimbata in continuare.

Vezi profilul utilizatorului

Continut sponsorizat


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum