Forum de spiritualitate

Ultimele subiecte
» Mai este cineva pe aici?
Dum Aug 11, 2013 8:58 am Scris de Tudorel666

» CRESTINI fara denominatiune
Sam Mar 09, 2013 7:18 pm Scris de crestinul

» Cine este in realitate Isus!
Dum Iul 08, 2012 2:11 pm Scris de Fairy

» NOSTALGII...poezii de Mihai LEONTE
Dum Iul 08, 2012 2:06 pm Scris de Fairy

» Ok
Mier Iun 16, 2010 11:37 am Scris de Tudorel666

» ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE
Mar Iun 15, 2010 3:42 am Scris de Mihai LEONTE

» vizitati
Lun Iun 14, 2010 9:59 am Scris de padawanu

» REVERII ADVERSE...poezii de Mihai LEONTE
Joi Iun 10, 2010 4:16 am Scris de Mihai LEONTE

» SCRIERI INOCENTE...de Mihai LEONTE
Vin Iun 04, 2010 4:05 pm Scris de Mihai LEONTE

» Cenzura istoriei!!!
Joi Iun 03, 2010 6:37 pm Scris de Ancuta

» Distihurile lui Bujor...autor Mihai LEONTE
Mar Mai 25, 2010 3:28 am Scris de Mihai LEONTE

» Despre crestinismul originar
Lun Mai 24, 2010 11:41 am Scris de Tudorel666

» Dorurile mele
Sam Mai 22, 2010 11:39 am Scris de Tudorel666

» VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 19, 2010 4:24 am Scris de Mihai LEONTE

» MIRAJELE ALBASTRE...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 12, 2010 4:18 pm Scris de Mihai LEONTE

» APOGEUL METAFORIC...poezii de Mihai LEONTE
Dum Mai 09, 2010 7:04 am Scris de Mihai LEONTE

» RENASTEREA ZAMOLXIANISMULUI RELIGIA STRABUNILOR ROMANILOR
Mier Mar 24, 2010 12:01 pm Scris de HareKrishna

» Vishnuism-monoteismul hindus
Mier Mar 24, 2010 11:59 am Scris de HareKrishna

» Despre capitalismul salbatic
Mar Mar 02, 2010 2:54 pm Scris de wima2203

» Ce nu se spune despre Miscarea Legionara?
Mar Mar 02, 2010 2:39 pm Scris de wima2203

» E Omul urmasul lui Adam?
Dum Ian 31, 2010 9:46 pm Scris de Anticristul01

» Bine v-am gasit!
Dum Ian 31, 2010 8:13 pm Scris de Anticristul01

» POZE USERI
Joi Ian 28, 2010 3:37 pm Scris de IrinucaM

» Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume-DUBAI 2009
Mar Ian 12, 2010 9:06 pm Scris de Anticristul

» Arte martiale
Lun Ian 11, 2010 4:00 am Scris de IrinucaM

» Scrisoare adresata FEDERATIEI RUSE
Lun Ian 11, 2010 3:19 am Scris de IrinucaM

Cine este conectat?
In total este 1 utilizator conectat: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 1 Vizitator

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectati a fost de 28, Joi Oct 02, 2014 3:20 am
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

QURANUL- IN OCHII SAVANTILOR NEMUSULMANI

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 QURANUL- IN OCHII SAVANTILOR NEMUSULMANI la data de Dum Iun 08, 2008 11:16 am

Ada_Pal


inger
Coranul este ultimul cuvant revelat al lui Dumnezeu si sursa de baza a legilor si invataturilor islamice. Coranul ne vorbeste despre principii de baza, despre etica, istoria omenirii, adorare, stiinta, intelepciune, legatura dintre om si Dumnezeu si despre relatia umana, sub toate aspectele.

In timpul vietii profetului Muhammed (s.a.s.), Sfantul Coran a fost incredintat spre memorare si scriere adeptilor sai. Textul original si complet al Coranului este disponibil oricui in limba araba, limba in care a fost revelat. Insusi Dumnezeu a fagaduit pastrarea lui si acesta este motivul pentru care tot Coranul a fost scris in timpul vietii Profetului (s.a.s.), chiar daca a fost scris pe frunze de palmieri, pergament, oase etc. Mai mult decat atat, mii de companioni au memorat tot Coranul, iar Profetul (s.a.s.) ii recita ingerului Gavriil (a.s.) intreg Coranul o data in fiecare an si de doua ori in ultimul an din viata. Apoi primul calif, Abu Bakr (r.a.), l-a insarcinat pe scribul Profetului (s.a.s.), Zaid bin Thabit (r.a.), sa stranga intregul Coran intr-un singur volum. Acest volum s-a aflat la Abu Bakr (r.a.) pana la moartea sa. Apoi a fost preluat de cel de-al doilea calif, Umar (r.a.), si apoi a ajuns la Hafsa (r.a.), sotia Profetului (s.a.s.). Din acest manuscris original, cel de-al treilea calif, Uthman (r.a.), a facut mai multe exemplare si le-a trimis la diferite teritorii musulmane. Coranul a fost pastrat atat de meticulous, pentru ca avea sa fie Cartea de calauzire a oamenirii pentru toate vremurile ce vor urma. Acesta este motivul pentru care Coranul nu se adreseaza numai arabilor, in a caror limba a fost revelat, ci se adreseaza omului, ca fiinta umana.

O, tu, omule ! Ce te-a abatut de la calea Domnului tau ?

Traducerea sensurilor in mai multe limbi straine este larg raspandita. Hadis-urile, adica relatarile profetului Muhammed (s.a.s.), au interpretat si au detaliat principiile generale ale Coranului.

Vezi profilul utilizatorului

2 Re: QURANUL- IN OCHII SAVANTILOR NEMUSULMANI la data de Dum Iun 08, 2008 11:24 am

Ada_Pal


inger
De-a lungul secolelor, aplicabilitatea invataturilor coranice este dovedita prin exemplul lui Muhammed (s.a.s.) si a musulmanilor. Modul de abordare caracteristic Coranului consta in faptul ca indrumarile lui au ca scop bunastarea generala a omului si se bazeaza pe posibilitatile care-i sunt la indemana. In toate dimensiunile ei, intelepciunea continuta in Coran este definitiva. Nu condamna, nu chinuieste trupul si nici nu nesocoteste sufletul. Nu Il umanizeaza pe Dumnezeu si nici nu il divinizeaza pe om. In schema finala a creatiei, fiecare lucru este plasat cu atentie acolo unde trebuie.

Cu toate acestea, cei care pretind ca Muhammed (s.a.s.) a fost autorul Coranului spun un lucru care este omeneste imposibil.

In primul rand, cum ar fi putut o persoana din secolul al VI-lea al erei noastre sa graiasca asemenea adevaruri stiintifice continute in Coran? Cum ar fi putut o asemenea persoana sa descrie atat de precis evolutia embrionului in interiorul uterului, asa cum vedem in stiinta moderna ?

In al doilea rand, cum am putea sa credem ca Muhammed (s.a.s.) care pana la varsta de 40 de ani era insemnat numai pentru cinstea si integritatea sa, a inceput dintr-o data sa scrie o carte neintrecuta in mediul literar, incat intreaga legiune de poeti nu au putut sa o intreaca sau sa o egaleze ?

In cele din urma, cum am putea sa spunem ca Muhammed (s.a.s.), care era cunoscut in societatea lui ca "Al-Amin" (Cel demn de incredere) si care era in acelasi timp admirat pentru cinstea si integritatea sa de invatatii ne-musulmani, ar fi putut veni cu o pretindere mincinoasa ? Cum am putea sa spunem ca, pe baza acelei minciuni, ar fi putut ademeni mii de oameni de caracter, plini de integritate si cinste? In mod sigur, orice cautator sincer si drept al adevarului va crede ca, fara indoiala, Coranul este Cartea revelata de Allah Preainaltul.

Vezi profilul utilizatorului

3 Re: QURANUL- IN OCHII SAVANTILOR NEMUSULMANI la data de Dum Iun 08, 2008 11:29 am

Ada_Pal


inger
iATA parerile unor personalitati nemusulmane referitoare la Coran. Cititorii pot cu usurinta sa vada cum, referitor la Coran, lumea moderna se apropie tot mai mult de realitate.

Stilul sau, potrivit continutului si telului, este riguros, grandios, colosal - uneori este cu adevarat sublim ... De aceea aceasta Carte va continua sa exercite de-a lungul vremii o foarte puternica influenta.Goethe a scris:

Coranul ocupa in mod evident o importanta pozitie intre cele mai mari carti religioase ale lumii. Desi cea mai tanara opera apartinand acestui gen de literatura, este mai minunata decat oricare alta in ceea ce priveste efectul pe care il are asupra unor mase mari de oameni. A dat nastere unei faze cu totul noi in gandirea umana si unui tip proaspat de caracter. Pentru inceput a transformat multe triburi desertice heterogene din Peninsula Arabica intr-o natiune de eroi si apoi a inceput sa creeze vastele organizatii politico-religioase ale lumii mahomedane, care se numara printre cele mai mari forte pe care Europa si Orientul trebuie sa le ia in socoteala in ziua de azi. (citat de T.P.Hughes, in "Dictionar al Islamului")

G. Margoliouth a scris:

O lucrare care starneste emotii atat de puternice si aparent diferite chiar si cititorului rezervat, o lucrare care nu numai ca invinge aversiunea cu care cititorul si-a inceput lectura, dar transforma acest sentiment ostil in uimire si admiratie, o asemenea lucrare nu are cum sa fie o opera a mintii omenesti si este intr-adevar o problema de mare interes pentru orice spectator care cugeta la destinele omenirii. (Introducere la J.M. Rodwell "Coran", New York, 1977)

Vezi profilul utilizatorului

4 Re: QURANUL- IN OCHII SAVANTILOR NEMUSULMANI la data de Dum Iun 08, 2008 11:33 am

Ada_Pal


inger
Dr. Steingass a scris:

Constatarea de mai inainte vorbeste despre ipoteza acelora care considera ca Muhammed este autorul Coranului ca fiind de neconceput. Cum a putut un om, in afara de faptul ca era analfabet, sa devina cel mai important autor, in ceea ce priveste meritele literare, din cadrul intregii literature arabe ? Cum a putut sa exprime adevaruri de natura stiintifica pe care nicio alta fiinta umana nu le-a putut spune la acea vreme, si toate acestea fara sa faca nici cea mai mica greseala pe un anume subiect ? (citat de T.P. Hughes, in "Dictionar al Islamului")


Maurice Bucaille a scris:
Meritele de opera literara [ale Coranului] nu ar trebui poate sa fie masurate prin unele percepte preconcepute cu gust subiectiv si estetic, ci prin efectele pe care le-a avut asupra contemporanilor lui Muhammed si a concetatenilor lui. Daca a vorbit atat de puternic si de convingator catre inimile ascultatorilor incat sa sudeze pana in zilele noastre elemente centrifuge si antogoniste intr-un trup compact bine organizat, insufletit de idei cu mult mai marete decat cele care staruisera mai inainte in mintea arabilor, atunci elocventa lui a fost desavarsita, chiar si numai pentru ca a intemeiat o natiune civilizata din niste triburi salbatice si a adus un suflu nou in cadrul istoriei. ("Biblia, Coranul si Stiinta", 1978, p. 125)


Dr. Steingass a scris:


In prezenta incercare de a imbunatati performanta predecesorilor mei si de a da nastere unui lucru care ar putea fi acceptat ca exprimand, intr-un mod mult mai slab, ce-i drept, retorica sublima a Coranului, m-am straduit sa studiez ritmurile complexe si variate care - in afara mesajului transmis - constituie pretinderea de necontestat a Coranului de a se numara printre cele mai mari capodopere literare ale omenirii...Aceasta trasatura caracteristica, aceasta simfonie inimitabila - dupa cum a descris credinciosul Pickhall Cartea sa Sfanta, ale carei sunete misca omul pana la lacrimi si extaz - a fost aproape in totalitate ignorata de traducatorii precedenti; nu este surprinzator asadar ca tot ceea ce au tradus ei suna intradevar neinteresant si plictisitor, in comparatie cu originalul splendid impodobit. (citat de Hughes, in "Dictionar al Islamului", p.528

Arthur J. Arberry a scris:

Un studiu total obiectiv al lui [al Coranului], in lumina stiintei moderne, ne face sa recunoastem intelegerea dintre cele doua, asa cum s-a afirmat deja cu repetate ocazii. Ne face sa socotim ca este de neconceput ca un om de pe vremea lui Muhammed sa fie autorul unor asemenea afirmatii si asta din pricina stiintei care exista in acea vreme. Aceste considerente sunt numai o parte din ceea ce ii confera revelatiei coranice locul ei unic si il forteaza pe invatatul impartial sa admita incapacitatea lui de a oferi o explicatie care sa se bazeze numai pe argumente concrete. ("Interpretarea Coranului" Londra, Oxford University Press, 1964)

Vezi profilul utilizatorului

5 Re: QURANUL- IN OCHII SAVANTILOR NEMUSULMANI la data de Dum Iun 08, 2008 2:40 pm

Diana


inger
ca si o curiozitate cand a fost pentru prima data tiparit? si exista o colectie a hadisurilor intr-o carte?

Vezi profilul utilizatorului

6 Re: QURANUL- IN OCHII SAVANTILOR NEMUSULMANI la data de Dum Iun 08, 2008 6:32 pm

Naeema

avatar
muritor de rand
Studenta_87 a scris:ca si o curiozitate cand a fost pentru prima data tiparit? si exista o colectie a hadisurilor intr-o carte?

Quranul:

In timpul liderului musuman Abu Bakr,dupa care a fost facut standard in timpul celui de-al treilea calif Uthman.
"Qur’ans were first printed from carved wooden blocks, one block per page. There are existing specimen of pages and blocks dating from the 10th century AD."

Hadithuri:

The Complete Forty Hadith : Revised Edition with the Arabic Texts (Imam an-Nawawi)

Vezi profilul utilizatorului

7 Re: QURANUL- IN OCHII SAVANTILOR NEMUSULMANI la data de Lun Iun 09, 2008 9:49 pm

Ada_Pal


inger
Coranul - ultima carte sfanta
Allah a sustinut profetii pe care i-a trimis prin miracolele pe care acestia le-au facut. In cazul lui Mahomed, Coranul a fost miracolul sau si dovada ca este un profet adevarat. Musulmanii cred ca Coranul este cuvantul lui Allah si ca nici un om nu poate inventa un text atat de perfect.

Coranul are 114 capitole, numite "sura", compuse din versete; versetele sunt numerotate. Aproape toate capitolele incep cu "in numele lui Allah cel Milos si Milostiv! (bism Allah al-Rahman al-Rahim)". Coranul incepe cu sura urmatoare, care este folosita in fiecare din cele 5 rugaciuni zilnice:

Sura - 1: El - Fatiha (Deschizatoarea Cartii)
1.In numele lui Allah cel Milos si Milostiv!
2.Slava lui Allah, Stapanul Lumilor!
3.Cel Milos si Milostiv!
4.Stapanul Zilei de-apoi!
5.Numai Tie ne rugam si numai in Tine avem nadejde!
6.Calauzeste-ne pe noi pe calea cea dreapta;
7.Calea celor care se bucura de mila Ta! Nu calea celor asupra carora se varsa mania Ta si nici calea celor rataciti!

Coranul nu este organizat pe anumite teme. O sura tipica poate adresa teme variate ca: creatia lumii, profetii, societatea islamica, legea islamica, resposibilitatea omului in fata lui Allah. Invatatii musulmani considera ca univeralitatea si profunzimea Coranului explica forma narativa non-liniara.

Musulmanii recunosc originea divina a Bibliei, insa considera ca aceasta a fost schimbata in timp de oameni, si de aceea folosesc doar Coranul, care a fost pastrat in forma practic neschimbata de la Mahomed pana astazi. Coranul a fost revelat in peste 20 de ani, fiecare capitol fiind dictat de Mahomed (Coranul este cuvantul lui Allah iar Mahomed doar un intermdiar) si scris imediat de scribi.

In 20 de ani de la moartea profetului, aceste scrieri au fost adunate in cartea care o cunoastem astazi, de catre apropiatii profetului. Prioritatea lor a fost pastrarea textelor in forma exacta, fara a le edita sau recombina in vreun fel - de aici forma narativa dezorganizata a Coranului. Pastrarea, studierea si copierea Coranului a fost prima prioritate a invatatilor musulmani inca de la moartea profetului.

Deoarece Coranul este o continuare a cartilor evreiesti si crestine anteriare, dar si o corectare a greselilor introduse de oameni in aceste carti, multe din povestile biblice sunt repetate in Coran, inclusiv unele despre Isus, de obicei cu subtile modificari. Sau, in unele cazuri (cand e vorba de Isus) modificari importante - Coranul respinge categoric ideea ca Allah si-ar putea imparti divinitatea cu fii sau fiice. Deasemenea, in Coran se spune ca Allah isi protejeaza profetii, inclusiv in fata suferintei fizice si ca Isus a fost ridicat la cer inainte sa fie pus pe cruce.

Aceasta repetare a povestilor biblice a fost adusa ca argument pentru originea divina a Coranului, logica fiind ca daca Mahomed nu stia sa scrie sau sa citeasca, cum ar fi putut el sa cunoasca atat de bine iudaismul si crestinismul, care nu erau religiile dominante in tinutul sau natal.

Coranul este considerat a fi ultima carte sfanta, facut pentru stadiile cele mai avansate ale societatii si valabila pana la sfarsitul lumii.

In pofida pastrarii textului in mod exact, timp de cateva secole scrierea s-a facut doar cu consoane (conform standardelor vremii). Adaugarea a diferite vocale la aceste consoane produce, ocazional, diferite cuvinte si de aici diferite interpretari ale Coranului.

Coranul este principala sursa care stabileste legea, morala si teologia islamica. In anumite cazuri insa, Coranul nu da destule detalii - spre exemplu in cazul rugaciunii. De aceea, el este completat de exemplul dat de Mahomed - ce se stie ca a zis sau a facut el (Hadith). Hadith insa, spre deosebire de Coran, nu a fost scris si a circulat sub forma orala timp de doua secole.

In secolul 9, autoritatile islamice au incercat sa redea autenticitatea Hatithului. Acesta a fost studiat intens, unele lucruri au fost respinse ca neautentice, iar altele admise.

Se considera ca prin traducere din araba, Coranul isi pierde din inteles si profunzime. Traducerile sunt doar aproximatii ale textului in araba, care este cuvantul lui Allah.

Vezi profilul utilizatorului

Continut sponsorizat


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum