Forum de spiritualitate

Ultimele subiecte
» Mai este cineva pe aici?
Dum Aug 11, 2013 8:58 am Scris de Tudorel666

» CRESTINI fara denominatiune
Sam Mar 09, 2013 7:18 pm Scris de crestinul

» Cine este in realitate Isus!
Dum Iul 08, 2012 2:11 pm Scris de Fairy

» NOSTALGII...poezii de Mihai LEONTE
Dum Iul 08, 2012 2:06 pm Scris de Fairy

» Ok
Mier Iun 16, 2010 11:37 am Scris de Tudorel666

» ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE
Mar Iun 15, 2010 3:42 am Scris de Mihai LEONTE

» vizitati
Lun Iun 14, 2010 9:59 am Scris de padawanu

» REVERII ADVERSE...poezii de Mihai LEONTE
Joi Iun 10, 2010 4:16 am Scris de Mihai LEONTE

» SCRIERI INOCENTE...de Mihai LEONTE
Vin Iun 04, 2010 4:05 pm Scris de Mihai LEONTE

» Cenzura istoriei!!!
Joi Iun 03, 2010 6:37 pm Scris de Ancuta

» Distihurile lui Bujor...autor Mihai LEONTE
Mar Mai 25, 2010 3:28 am Scris de Mihai LEONTE

» Despre crestinismul originar
Lun Mai 24, 2010 11:41 am Scris de Tudorel666

» Dorurile mele
Sam Mai 22, 2010 11:39 am Scris de Tudorel666

» VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 19, 2010 4:24 am Scris de Mihai LEONTE

» MIRAJELE ALBASTRE...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 12, 2010 4:18 pm Scris de Mihai LEONTE

» APOGEUL METAFORIC...poezii de Mihai LEONTE
Dum Mai 09, 2010 7:04 am Scris de Mihai LEONTE

» RENASTEREA ZAMOLXIANISMULUI RELIGIA STRABUNILOR ROMANILOR
Mier Mar 24, 2010 12:01 pm Scris de HareKrishna

» Vishnuism-monoteismul hindus
Mier Mar 24, 2010 11:59 am Scris de HareKrishna

» Despre capitalismul salbatic
Mar Mar 02, 2010 2:54 pm Scris de wima2203

» Ce nu se spune despre Miscarea Legionara?
Mar Mar 02, 2010 2:39 pm Scris de wima2203

» E Omul urmasul lui Adam?
Dum Ian 31, 2010 9:46 pm Scris de Anticristul01

» Bine v-am gasit!
Dum Ian 31, 2010 8:13 pm Scris de Anticristul01

» POZE USERI
Joi Ian 28, 2010 3:37 pm Scris de IrinucaM

» Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume-DUBAI 2009
Mar Ian 12, 2010 9:06 pm Scris de Anticristul

» Arte martiale
Lun Ian 11, 2010 4:00 am Scris de IrinucaM

» Scrisoare adresata FEDERATIEI RUSE
Lun Ian 11, 2010 3:19 am Scris de IrinucaM

Cine este conectat?
In total este 1 utilizator conectat: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 1 Vizitator

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectati a fost de 28, Joi Oct 02, 2014 3:20 am
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

SINAGOGA

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 SINAGOGA la data de Mier Iun 11, 2008 1:39 am

SAVIN


vrajitor
SINAGOGA
DE CERBU


INAINTE DE A APARUT PRIMA BISERICA SAU MOSCHEIE IN LUME, A APARUT PRIMA SYNAGOGA, SI INAINTE DE A APARUT PRIMA SYNAGOGA, A APARUT TEMPLU DIN JERUSALEM. DE CE SA CONSTRUIT UN TEMPLU ? PENTRU CA ASA A ORDONAT DUMNEZEU. DUMNEZEU A INDRUMAT PE EVREI SA CONSTRUIASCA UN LOC ,"MISCAN", TERMUL IN IVRIT, UNDE EL, DUMNEZEU, POATE COBORA SA FIE INTRE OAMENI.

dar cand templu a fost distrus, si evrei sau gasit dusi cu forta in babilonia, intrebarea care si-au puso evrei era cum sa slubeasca pe dumnezeu, daca templu, ordonat de dumnezeu, este distrus. si atuncea sa nascut o ideie, o ideie revolutionara. ideaia era, ca daca nu mai exista marele templu din jerusalem, ei, evrei, vor crea temple mici, acolo unde ei se afla, indiferent unde. pentru ca daca gloria lui dumnezeu este peste tot, prezenta lui dumnezeu nu este limitata un loc geografic.
si deci, evrei au creat synagoga, o ideie care mai tarziu a fost imitata de crestinism si islam.
prin synagoga, evrei au universalizat pe dumnezeu. exilarea din israel nu mai putea sa opreasca pe evrei sa comunice cu dumnezeu. si in loc de sacrifice, se vor spune rugaciuni. prin rugaciuni evrei vor vorbi lui dumnezeu. si dumnezeu le va vorbi prin legile sale.
si aici este necesar sa ma opresc, si sa explic, ideaia sacrificiului, care era practicat in timpul existentei templului.
cum este posibil, ca un dumnezeu, care printre multitudinele de legi, da legi precise, legate de animale, in care se interzice formal sa se omoara un animal fara necesitatea de a fi folosit ca hrana, o lege care a facut ca evrei nu sau ocupat nicio data de vanatoare sau pescuit sportiv, cum e posibil ca asa un dumnezeu cere jerfe animale ? raspunsul e ca nu cere jerfe. ce cere, si asta se afla in legile de sarbatori si festivale, e sa se tina obligatoriu o masa sau mai multe mese festive cu carne. alte legi, legile de kasrut, cere ca animalul, si numai anumite animale specifice, sa fie omorat intrun fel specific si carnea, dupa ce este sigur ca animalul e sanatos (controland stomacul, ficatul, plamani, etc. ), sa fie preparata inainte de gatire. se scurge tot sangele si se stropeste carnea cu sare. se spunea ca sangele reprezinta sufletul animalului si un om nu are voie sa inghita sangele. . si azi noi stim ca daca animalul are o infectie ori si unde, bacteria si virusile se vor gasi in sange, noi stim azi sa sarea omoara bacteriile, si deci folosirea sari peste carne era un act necesar sanatati. azi, aceste legi sant aplicate la fel, si carnea este inbibata cu sare inainte de a fi gatita.
dar unde se putea, in perioada templului, sa ai un animal omorat si carnea pregatita dupa legile de kasrut ? raspuns - numai in templu. deci templu era un loc unde un evreu putea sa-si inplineasca toate obligatile religioase/legale, si de aia se omora animale in templu. templu a fost construit in asa fel ca acest exercisiu, se facea cu mare eficacitate, si fara de a deranja restul activitatilor care luau loc in templu. o sa va povestesc de alta data cum functiona templu, ca este fascinant, si cei care sant in israel pot vizita in jerusalem, in orasul vechi evreiesc, un mic muzeu, in care puteti vizualiza cum si ce despre templu din jerusalem.
REVENIM LA SYNAGOGA.
in synagoga, nu mai era necesar de a avea preoti ca in templu. in synagoga, toti evrei erau egal la fel in fata lui dumnezeu. se zice ca raul duce la bine. synagoga a salvat judaismul. si cum dumnezeu a zis deja de mult, ca evrei vor fi inprastiati in lume, si ca vor deveni "or le goim", adica" lumina popoarelor", as zice eu ca era planul lui dumnezeu, ca templu sa cada, ca sa se ridice synagoga, un util necesar de a inplini vointa lui dumnezeu in lumea intreaga. se poate zice, ca templu a inplinit rolul lui, la timpul sau, si synagoga si-a realizat rolul in istorie peste asteptari. intradevar o ideie ingenioasa !.

un evreu poate sa zica ca se duce la "synagoga", sau la "shul", sau la "templu". in israel se va zice "beth ha kneset", adica "casa adunari". de remarcat ca parlamentul israelului se numeste "ha kneset", adica "adunarea". iar cuvantul "synagoga", vine dintrun cuvant grecesc "synagoge", adica o congregatie.
deasemenea in israel se mai puate utiliza doua termi pentru o synagoga si anume "beit tfila", adica "casa de rugaciuni", si beit midras", casa de studi".
care din aceste nume trebuie sa apara pe usa de intrare ?. depimde de ce functiune crezi ca este mai inportanta pentru o synagoga.
o synagoga de asemenea ,poate sa devina si un centru social. o synagoga organizeaza intalniri sociale, activitati pentru barbati sau femei, activitati pentru copii de diferite varste, sau chiar infinteaza o gradinita sau o scuala ca parte din cladirea synagogi. unele synagogi contin biblioteci, si dau o serie de concerte sau grupe de discutie pe teme diverse. de ce toate aceste activitati intro casa de rugaciuni? pentru ca aceste activitati atrag evrei sa fie inpreuna, si ori si ce unifica poporul, este socotit sfant.
realitatea este ca nu este nevoie de o synagoga pentru a te ruga. majoritatea rugaciunilor, sant de caracter privat, intre om si dumnezeu. dar de ce e mai bine sa te rogi intrun grup ? pentru ca dupa parerea rabinilor, rugaciuni in grup sant mai eficace. in plus, dupa legea evreiasca, cele mai sfante rugaciuni trebuie sa se zica numai cu un minimum de 10 persoane, adica un "MINIAN. dupa lege, 10 persoane este minimum necesar ca sa se poata zice ca exista o congregatie. emotile rugaciunilor sant mai puternice cand rugaciunile sant oferite in public.
rugaciune in public, de asemenea, ne face mai putin egoist. in grup santem constienti ca nu santem singuri care sufera, si de alfel, rugaciunile judaice sant intodeauna la plural. nu spui niciodata " da-mi MIE viata lunga, sanatate etc ", mai curand spui "dane noua etc. "
de la inceput, synagogile erau nu numai un loc de rugaciune, dar si un loc de studi.
SA TE ROGI, OMUL VORBESTE CU DUMNEZEU, SA INVETI, DUMNEZEU VORBESTE OMULUI. DACA VREM CA DUMNEZEU SA NE ASCULTE, NOI TREBUIE SA-L ASCULTAM PE DUMNEZEU MAI INTAI. DE AIA, EVREI AU INVATAT INTODEAUNA..
toate synagogile au toate cartile necesare pentru a studia legile lui dumnezeu, si alte subiecte . deci in toate synagogile veti gasi copii multiple de biblie (numai vechiul testament), cu comentarile lui rashi, misna, tot talmudul, shulhan aruh, si misna brura, un comentariu de inportanta asupra lui sulhan aruh.
asta inseamna ca synagoga devine prima librarie in istoria omeniri. deasemenea, inseamna, ca intrun ocean de analfabeti, evrei erau educati. si asta explica multe.
synagoga devine, inca din antichitate, centru de educatie a copiilor. de exemplu, talmudul povesteste ca in jerusalem erau 480 de synagogi, si fiecare din aceste synagoge aveau scolii primare si secundare. deci, pentru prima oare in lume, evrei developeaza un system educativ, cu educatie universala, in care se preda printre altele. legile evreiesti . legii, care invata copii, se ocupa de viata evreiasca, asa cum vroia dumnezeu.
'STUDILE, STUDILE, STUDILE, ASTA ESTE SECRETUL EXISTENTEI EVREIESTI DEALUNGUL ISTORIEI.

VA INVIT SA VIZITAM INPREUNA O SYNAGOGA .

locul cel mai inportant intro synagoga se afla in fata noastra, pe peretele opozit intrari, unde se afala "ARON', adica dulapul unde se tine TORAH. uni numesc in romaneste acest dulap sfant , "amvon"
arhitectura dulapului difera , depinzand de inspiratia arhitectului, cat si de bugetul synagogi. dar inevitabil, in dulap, vati gasi cele 5 carti a lui mose, adica TORAH, scrise pe foi lungi facute din materiale speciale naturale, si care sant infasiurat in jurul unor bete din lemn, avand ca nume poetivc ETZ HA HAIM, adiva POMUL VIETI.SE NUMESC IN ROMANESTE "SULURILE DE TORAH". e de rigoare de a avea mai multe TOROT, acoperite cu catifea , cu o placa de argint cu insemnele celor 12 triburi, si acoperita cu o coroana de argint, reprezentand faptul ca TORAH este cuvintele lui dumnezeu, regele.
in timpul primului templu, exista un dulap facut din aur curat, in care se puneau tablele originale cu cele 10 porunci care mose le-a adus de pe muntele sinai.
si in desert evrei si-au facut un dulap din lemn, acoperind deschiderea cu un material luxsos, care era necesar ca sa se faca o diferenta intre sfantenia din inauntru si restul in afara. in desert, dulapul era construit de asa maniera, ca sa fie posibil sa fie carat usor. simbolic, asta insemna ca evrei trebuie sa care cu ei TORAH peste tot unde se duc.
deci dulapul din synagoga ne aduce aminte de dulapul din primul templu, si TORAH care o avem in acest dulap ne aduce aminte de originala placa dubla cu cele 10 porunci.
cand se deschide, dulapul toata lumea sta in picioare, pentru a demonstra faptul ca TORAH este lucrul cel mai sfant intro synagoga.
synagoga este intodeauna asa construita, cand stai in fata dulapului, stai spre est, spre jerusalem, orasul sfant.
unde este insa placile originale primite de mose de la dumnezeu ? uni zic ca sant ingropate sub locul unde a stat primul templu, alti sustin ca au fost carate in babilonia (iracul de azi), si ca mai sant acolo si azi, o alta ideie e ca sant ingropate intro grota langa fluviu jordan.
ce se mai gaseste intro synagoga ?
1. NER TAMID, adica lumina vesnicie. asta este o lampa care este atarnata deasupra dulapului. aceasta lumina reprezinta lumina dumnezeului care ne ghideaza si ne protejeaza tot timplu. in biblie, evrei au fost ordonati sa aibe grije sa aibe o lampa care arde tot timpu.( in exodus). in plus lumina reprezenta lumina emanand din TORAH.
2. BIMA, este o scena inaltata de unde se citeste TORAH. depinde de traditie, unele synagoge au bimaua in mijlocul synagogi, demonstrand faptul ca TORAH trebuie sa fie centrul vieti evreiesti, dar in alte synagoge, scena este langa dulap.
3. o synagoga trebuie sa aibe ferestre, preferabil 12 ferestre, corespondant cu 12 triburi. o fereastra, ne invata sa ne uitam la lumea din inprejurul nostru.
4.YIZCOR, sant placi de amintire , facute din lemn sau metal, atarnate pe pereti, pe care se inscriu numele si data celor care au murit .luminite mici sant ATASATE LANGA NUMELE FIECARUIA.LUMINILE EXISTA CA O FORMA DE RESPECT, REPREZENTAND FAPTUL CA LUMINA VIETILOR CELOR DECEDATI INCA MAI ILUMINEAZA VIATA CELOR IN VIATA.
5. MEHITA, este o perdea care ascunde din privire locul unde sant femeile. femeile stau intrun loc separat de barbati.. traditia vine de la templu, unde exista EZRAT NESIM, curtea femeilor, despartite fiind de barbati. ideia este ca amestecarea femeilor cu barbati, reprezinta o distractie, cand trebuie sa ne concentram in rugaciuni.
un rabin nu este socotit ca are o sfantenie speciala. el este egal la toti membri . dar fiind socotit un profesional, este platit. un rabin este rabin pentru ca are cunostinte superioare in torah, talmud si alte texte evreiesti. cei care conduc sinagogi fac o scoala specializata in domeniul asta.
munca unui rabin este variata : sa predea lecti, sa dea directi religioase, sa fie conducatorul comunitati, sa oficieze la nunti, brith mila (circumzitie),bar mitzvah si la funerare. el da directia comunitati. uni rabini scriu carti, alti predau ca profesori la universitate. un rabin din otawa are un program la radio.

o alta persoana care e de gasit intro sinagoga este CANTORUL, in ivrit HAZAN. ei sant cantareti profesionali, care fac study de muzica liturgica. de exemplu, asa o scoala exista in tel aviv. vocile lor sant de asa calitate ca toti cantori pot fi cantareti de opera. ei dau concerte numite CONCERTE CANTORICE, unde se intampla sa se dea si cate o arie de opera.
rolul lor este de a fi mesageri congregatiei in rugaciune. in timpurile talmudice, un cantor era numit SALIAH TIBUR, adica reprezentantul publicului. el conduce rugaciunea si isi alege melodile care sa inspire. de asemenea un cantor va organiza on cor al sinagogi, si devine profesorul de bar mitzvah, cea ce este ceremonia prin care trece baieti de 13 ani.
dupa legea evreiasca un hazan trebuie sa fie o persoana credincioasa, ca rugaciunea lui sa aibe merit. nu poate sa fie prea tineri, ca sa fie seriosi, si trebuie sa fie casatoriti, ca rugaciunea lor sa iasa dintro persoana care intelege necesitatea suportului familial.

a trea persoana intro sinagoga este SAMAS, adica persoana care se ocupa de functionarea practica a sinagogi. ei deschid sinagoga si o inchid. au grije de sulurile de tora, surpreviziaza servicile zilnice, etc. in sinagogile mari samasul are lucratori voluntari care il ajuta la diferite obligati, ca mentinerea ordini, securitatea si altele.

in israel sinagogile sant intretinute in majoritate de guvern, prin ministerul de interne, fostul minister al religilor (in plural).
in afara israelului,sinagogile sant intretinute de membri sinagogi. de exemplu, in montreal, sinagoga bet zion, are cca. 900 de famili membri. fiecare unitate familiara plateste 600 de dollar pe an, drept de membru. de asemenea sinagoga e folosita, avand o sala eleganta si un park frumos, parte integrala din cladirea sinagogi, pentru nunti, bar mitzvah si alte evenimente. bine inteles ca folosirea sali, a bucatariei caser, etc. e contra plata. deci intelegeti ca este vorba de o intreprindere mare, si de aia asa o sinagoga are si un birou cu intre 3 sau 6 functionari, plus o echipa de lucratori care intretin cladirea.
socotiti, in plus de salari, electricitatea, incalzirea si aerul conditionat, cheltuielile de curatenie, intretinerea cladirii, curatarea zapezi, mentinerea gradini, etc., si veti intelege de ce se plateste ca familie 600 de dollari. asa cum deja am scris, sinagogile devin mini temple .
sinagoga are o constitutie de legi, care spune ca odata la 2 ani se tin alegeri, si din membri interesati, se aleg membri directori, controlorul financiar si un prezident, toti fiind in functiunile astea ca voluntari. prezidentul lucreaza mana in mana cu rabinul pentru a organiza activitatile sinagogi. de exemplu, de sarbatoarea de purim , membri pot organiza o masa festiva cu un carnaval pentru copii, cu orchestra, bar deschism, program, etc.

deci am vorbit de cladire si de cei care servesc cladirea in functiunile lor diverse.
dar cine intra intro sinagoga pentru prima oara, va fi surprins sa vada ca nu este ca la biserica. adica copii alearga intre picioare, oameni vorbesdc intre ei, e mare galagie si nu se poate spune ca se pastreaza un decorum .fiecare se roaga in gura mare, si raspunsul este tare simplu....evrei se simpt intro sinagoga ca acasa.

nu exista activitate evreiasca sa nu faca parte din umorul evreiesc. uite o anecdota:

savin il cauta pe prietenul lui vechi ithac, care devenise prezidentul sinagogi sale. intreaba o persoana unde poate sa-l gaseasca pe ithac, prezidentul.....il cauti pe mizerabilul ala, cred ca e acolo.
nu il gaseste si iar intreaba de el ....nenorocitul de ithac, e dincolo. si asa, savin intreaba si primeste acelasi fel de raspunsuri de la toti. pana cand in sfarsit da de ithac, prezidentul sinagogi. il intreaba savin...de ce ai vrut sa devi prezidentul....raspunde ithac....sa-ti spun adevarul, e mult de munca, dar o fac pentru onoare .

pe scurt (prea tarziu),
--sinagoga are 3 nume, depinde de functiunea principala, casa de rugaciune, invatatura sau sociala.
--caracterul social, este un caracter divin, ca apropie evrei de evrei.
--amvonul, dulapul in care se tine torah, aduce aminte de dulapul original in care se tineau cele 10 porunci.
--cerintele arhitecturale a sinagogi sant: directia rugaciuni(spre jerusalem), necesitatea de geamuri, lumina etenala, si in sinagogile ortodoxe, o despartitoare intre scaunele femeilor si a barbatilor.
--sinagoga e servita de mai multe persoane in capul caruia se afla rabinul (platit) , si prezidentul (pozitie voluntara de onoare).

DE CERBU.

Vezi profilul utilizatorului

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum