Forum de spiritualitate

Ultimele subiecte
» Mai este cineva pe aici?
Dum Aug 11, 2013 8:58 am Scris de Tudorel666

» CRESTINI fara denominatiune
Sam Mar 09, 2013 7:18 pm Scris de crestinul

» Cine este in realitate Isus!
Dum Iul 08, 2012 2:11 pm Scris de Fairy

» NOSTALGII...poezii de Mihai LEONTE
Dum Iul 08, 2012 2:06 pm Scris de Fairy

» Ok
Mier Iun 16, 2010 11:37 am Scris de Tudorel666

» ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE
Mar Iun 15, 2010 3:42 am Scris de Mihai LEONTE

» vizitati
Lun Iun 14, 2010 9:59 am Scris de padawanu

» REVERII ADVERSE...poezii de Mihai LEONTE
Joi Iun 10, 2010 4:16 am Scris de Mihai LEONTE

» SCRIERI INOCENTE...de Mihai LEONTE
Vin Iun 04, 2010 4:05 pm Scris de Mihai LEONTE

» Cenzura istoriei!!!
Joi Iun 03, 2010 6:37 pm Scris de Ancuta

» Distihurile lui Bujor...autor Mihai LEONTE
Mar Mai 25, 2010 3:28 am Scris de Mihai LEONTE

» Despre crestinismul originar
Lun Mai 24, 2010 11:41 am Scris de Tudorel666

» Dorurile mele
Sam Mai 22, 2010 11:39 am Scris de Tudorel666

» VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 19, 2010 4:24 am Scris de Mihai LEONTE

» MIRAJELE ALBASTRE...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 12, 2010 4:18 pm Scris de Mihai LEONTE

» APOGEUL METAFORIC...poezii de Mihai LEONTE
Dum Mai 09, 2010 7:04 am Scris de Mihai LEONTE

» RENASTEREA ZAMOLXIANISMULUI RELIGIA STRABUNILOR ROMANILOR
Mier Mar 24, 2010 12:01 pm Scris de HareKrishna

» Vishnuism-monoteismul hindus
Mier Mar 24, 2010 11:59 am Scris de HareKrishna

» Despre capitalismul salbatic
Mar Mar 02, 2010 2:54 pm Scris de wima2203

» Ce nu se spune despre Miscarea Legionara?
Mar Mar 02, 2010 2:39 pm Scris de wima2203

» E Omul urmasul lui Adam?
Dum Ian 31, 2010 9:46 pm Scris de Anticristul01

» Bine v-am gasit!
Dum Ian 31, 2010 8:13 pm Scris de Anticristul01

» POZE USERI
Joi Ian 28, 2010 3:37 pm Scris de IrinucaM

» Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume-DUBAI 2009
Mar Ian 12, 2010 9:06 pm Scris de Anticristul

» Arte martiale
Lun Ian 11, 2010 4:00 am Scris de IrinucaM

» Scrisoare adresata FEDERATIEI RUSE
Lun Ian 11, 2010 3:19 am Scris de IrinucaM

Cine este conectat?
In total este 1 utilizator conectat: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 1 Vizitator

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectati a fost de 28, Joi Oct 02, 2014 3:20 am
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

UN BARBAT SI O FEMEIE

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Joi Iun 12, 2008 11:10 pm

SAVIN


vrajitor
UN BARBAT SI O FEMEIE
DE CERBU

Ateii spun ca omul l-a facut pe dumnezeu dupa imaginea lui.
Judaismul spune ca dumnezeu la facut pe om dupa imaginea sa.dupa cum ati vazut in partea anterioara, judaismul traieste cu ideia ca dumnezeu exista. interesant ca oameni pot sa se intrebe de existenta lui dumnezeu, dar nu se poate pune in chestiune existenta noastra. noi stim ca noi existam., dar nu stim de ce, ce rost are viata? cine santem noi intradevar? care trebuie sa fie functiuna noastra in viata asta, pe pamant? oare intradevar noi santem superior fata de restul lumi animale, sau numai ne inchipuim ca santem superiori.?

judaismul valoreaza mult intrebarile, si are raspunsuri pentru cele mai fundamentale probleme de existenta umana. ca noi avem nevoie de dumnezeu, ar fi clar, dar de ce are nevoie dumnezeu de noi, este un mister. este greu de crezut ca dumnezeu se plictiseste, si deci a hotarat sa institue circul uman. ca, santeti de acord, vazuti de departe, santem un circ.

nu stim de ce, dar e clar ca dumnezeu a vrut oameni sa existe. interesant este faptul ca pentru dumnezeu era foarte simplu sa inceapa cu cateva milioane de oameni, sau mai mult. in schimb, dumnezeu a inceput cu un singur om. si judaismul ne invata ca in felul asta dumnezeu a vrut sa ne invete anumite adevaruri despre noi.

in filmul lui steven spielberg, "lista lui schindler", filmul sa inchis pe urmatoarea linie care ne vine din talmud: "CINE SALVEAZA NUMAI O SINGURA VIATA, A SALVAT TOTA LUMEA".
acesta linie din talmud recunoaste cel mai profund adevar si anume valoarea infinita a veti umane.
ceva mai departe voi discuta cartile relevante judaismului, inclusiv talmudul.
dovada inportanti vieti e faptul ca toata omenirea a inceput cu o singura persoana. daca cineva l-ar fi omorat pe adam, nu ar mai fi fost omenira. toate generatile care au urmat dupa adam, nu ar fi existat. deci, fiecare persoana azi este un adam potential. omoara o persoana, si ai anulat viitorul, salveaza o persoana si ai salvat viitorul.

adam , ca primul om este omul fiecaruia, crestin sau evreu, alb sau negru, american sau african, toti, absolut toti, sau tras din adam, omul care a fost facut in imaginea lui dumnezeu.
omul a fost creat la sfarsitul creatiei, dupa ce totul era creat. uni zic ca de aia omenirea arata asa cum arata, ca dumnezeu era deja obosit.
dar talmudul explica ca era un motiv dece omul a fost creat la sfarsitul creatiei. pentru ca el, omul, era MOTIVUL creatiei. totul a fost creat pentru om. dar ca acest fapt sa nu se urce la capul omului, dumnezeu a numit primul om ADAM. adam vine de la cuvantul ADAMA cea ce inseamna in ivrit pamant. era felul in care dumnezeu ia amintit lui adam, si prin el, restul omeniri, ca DIN TARANA ATI VANIT SI IN TARANA VA VETI INTOARCE.

de unde a luat dumnezeu pamantul de care sa intrebuintat sa-l creieze pe adam? raspunsul in talmud este ca dumnezeu a luat pamant din toate colturile lumi, in asa fel , ca omul sa se simpta bine ori si unde pe planeta.

dar cea ce face omul special, este felul in care adam, si deci urmasi sai, au devenit vivanti: SI EL (DUMNEZEU), A SUFLAT PRIN NAS RESPIRATIA VIETI, SI OMUL A DEVENIT VIVANT.
PRAF SI RESPIRATIE DIVINA.

judaismul crede ca toata conditia umana e bazata pe doua surse, adica jumata praf si jumate divinitate, si noi ne traim viata incercand sa decidem care din cele doua surse ne va controla. rabini au zis ca este o lupta in noi intre dorinta subconstienta a sufletui nostru sa fie adevarat ca sursa si intre corpul nostru care cauta placeri carnale si materiale. ideal ar fi ca sufletul si corpul sa invete sa coopereze, ca e mai beneficial ca conflictul. dar dece dumnezeu a creat un corp si un suflet?

pentru ca un corp fara suflet este un animal. pentru ca un suflet nu poate exista pe pamant fara un corp. de aia legea evreiasca cere ca amandoua, suflet si corp sa fie tratate cu multa grija si respect.
sufletul nu are voie sa sustina ca este mai sfant decat corpul, pentru ca sufletul nu poate exista fara corp., si prin munca corpului ajunge sufletul la perfectie.iar corpul fara suflet putrezeste.
. un evreu are o obligatie religioasa sa aibe grije de corpul sau. o fi numai un corp, dar in el se afla spiritul lui dumnezeu.deci un corp curat nu eate numai sanatos, dar si o conditie necesara sa te apropi de divinitate.

de acea, inainte de a da legile pe sinai, dumnezeu a ordonat ca toti evrei sa se pregateasca pentru intalnirea cu divinu, prin spalatul corpului si a hainelor. curatenea era necesara pentru santificatie, pentru a fi gata de a primi legile lui dumnezeu.

nu numai ca este o obligatie sa-ti menti corpul curat, dar deasemenea trebuie sa te menti sanatos. nu este de mirare ca fiecarui mama evreiasca viseaza ca fiul sau sa devina doctor. sa vindeci corpul este un act religios, este O MITZVAH, adica un ordin gasit in TORAH, si o mitzvah e obligatoriu pentru fiecare evreu. poate asta explica dece in istorie, doctori evrei erau cei mai bine cotati de toata populatia.
de acea se spune printre evrei: NU EXISTA O ALTA BOGATIE DECAT SANATATEA.
un evreu nu are voie sa se tatueze. tatuajul este socotit ca o desecretie a corpului.
un corp fara suflet, este un corp mort . si deci nu numai de corp trebuie sa avem grije, dar si de suflet. in fond, e sufletut care da definitia omului. ca si corpul, sufletul trebuie si el hranit. un maxim evreiesc spune: UN SUFLET SANATOS INTRUN CORP SANATOS.
scrie in biblie ca noi santem creati in imaginea lui dumnezeu. cum e posibil, cand noi toti santem asa de diferiti? in plus, cum putem avea imaginea lui dumnezeu, cand dumnezeu nu are un corp, o imagine. totusi noi, oameni, santem singura creatie de care scrie ca santem in imaginea lui dumnezeu. daca nu putem fizic fi ca dumnezeu, atunci ce a pus el in noi ca se poate zice "in imaginea sa". si uite raspunsele judaismului:

--maimonides, preeminent filozof evreu, a sustinut, ca noi avem intelectul lui dumnezeu. el explica ca diferenta intre animale si oameni este capacitatea noastra de a gandi. animalele pot gandi intrun anumit nivel numit instinc, dar nu sant capabil de a forma concepti.
ei nu pot crea. omul poate.omul este singurul animal care rade si plange, pentru ca santem singuri care vedem diferenta intre ce este si ce ar putea fi.
aceste posibilitati ne face sa ne apropiem de divin, sa fim in imaginea sa.

--.capacitatea de a gandi nu este singurul lucru care ne face unici. noi avem in corpul nostru, care este muritor, sufletul care este nemuritor. corpurile noastre vor dispare , dar sufletul, introdus in noi de dumnezeu, va continua in esenta sa, va trai la infinit. deci asta ce a crezut dumnezeu cand a spus ca santem creati in imaginea sa. fiecare persoana pe pamant cara putin din dumnezeu in eil.
deci imaginativa cat de inportant este fiecare persoana, si cand se zice ca dumnezeu este intre noi, e adevarat, prin noi, si cei care sant in jurul nostru


UN BARBAT SI O FEMEIE
(DRAGA EVA)


DECE O FEMEIE FACE PRAF ASA REPEDE PE UN BARBAT? PENTRU CA BARBATUL
E FACUT DIN PRAF.

DECE O FEME TRAIESTE MAI MULT DECAT UN BARBAT ? PENTRU CA E FACUTA
DIN MATERIAL MAI BUN.

CAND ADAM A VAZUTO PE EVA PRIMA OARA A EXCLAMAT:
O, DOAMNE !
O, DUMNEZEULE!
CE FRUMOASA !
NU. A EXCLAMAT....VAI DE CAPUL MEU. ISTORIA CONFIRMA CA AVEA DREPTATE.

NOI NU PUTEM TRAI CU FEMEIA, NU PUTEM TRAI FARA FEMEIA.

ADAM SE PLICTISEA. DUMNEZU CERE LUI ADAM SAI DEA O MANA SI UN PICIOR
CA SAI CREIEZE O PARTENERA. ADAM REFUZA, CA PE PICIOR MERGEA SI CU
MANA MANCA. ATUNCI DUMNEZU IA CERUT SAI DEA UN OS, CA AVEA DEAJUNS.
ADAM IA SPUS...IA CE VREI, SI SA CULCAT.
CAND SA TREZIT A VAZUTO PE EVA, IN TOATA SPLENDOAREA EI GOALA. ADAM
INTREABA PE DUMNEZEU "ASTA E".
DUMNEZEU RASPUNE : CU NUMAI UN OS, ASTA E".

AM FOST INDRAGOSTIT DE ACEASI FEMEIE DE 49 DE ANI. DACA NEVASTAMEA
AFLA, MA OMOARA.

CINEVA MIA FURAT CARTEA DE CREDIT. DAR NU MA PLANG LA POLITIE. A
CHELTUIT CU MULT MAI PUTIN DECAT NEVASTA MEA.

DECE BARBATI EVREI MOR INAINTEA NEVESTILOR . PENTRU CA VOR.

DECE DIVORTURILE EVREIESTI COSTA ASA DE MULT ? PENTRU CA MERITA.

tot ce am scris mai sus este umor evreiesc. umor care reflecta
tensiunea intre feminin si masculin. o tensiune care a fost creata
de dumnezeu. NUMAI DUMNEZEU STIE DE CE.

prima femeie a avut ca nume hava, numele original in ivrit. hava
inseamna mama celor care VOR trai. adam inseanca ca A VENIT din
pamant.
ea e VOR TRAI, adica viitorul, el este A VENIT adica trecutul.
rabini explica ca cu trecutul si viitorul, se poate construi prezentul.
cel mai noblu lucru care un om poate sa faca e sa imitez pe
dumnezeu. deci nu e de mirare ca cele mai raspandite meseri intre
evrei e medicina si cei care aranjeaza casatori.
uite ca deabea dumnezeu a terminat sa -l creeze pe adam, ca a si vrut
sa-l opereze. in gluma se zice ca asta este dovada ca dumnezeu era
evreu.
dupa creerea lui adam, dumnezeu sia dat seama ca "nu e bine ca un
om sa fie singur" (biblie, genesis -be resit, 2:18 ) .
adam era in gradina raiului, dar fara alcineva cu el, era in
paradisul dracului.
si deci dumnezeu a creat inca o data, si uni zic ca se vede ca cu
experienta, dumnezeu si-a inbunatatit productia.
este clar pentru judaism ca dumnezeu nu a creat femeia numai pentru
nevoile de reproducere a speci umane. dumnezeu putea crea un sistem
asexual. femeia a fost creata, pentru ca fara femeie, barbatul e
incomplect.
si daca judaismul a ajuns la aceasta concluzie, uita ca marele
filozof grec aristophanes a sustine la fel : "nu este nicio placere
pentru un barbat daca nu e inpartita cu o femeie".
hava, eva, trebuia, in idea creatiei, sa fie cel mai bun prieten al
barbatului. in biblie i se da o designatie : 'ezer chi negdo ". ezer
inseamna ajutor. dar negdo inseamna in opozitia lui. adica ce,
incearca sa-l ajute, dar nu cum crede el. si atuncea in "MY FAIR
LADY", un spectacol de mare succes, se pune intrebarea : "DE CE O
FEMEIE NU POATE SA FIE CA UN BARBAT".
RASPUNSUL E CA FEMEIA A FOST CREATA SPECIAL SA FIE DIFERITA DE BARBAT.
ea e sa fie opozita barbatului. balantand deficientele barbatului cu
natura ei diferita. un barbat si o femeie trebuie sa se
complimenteze. diferentele intre sexe sant create special de
dumnezeu. cred ca francezi au inteles foarte bine punctul asta
zicand :"VIVE LA DIFFERENCE ".
FEMEIA NU A FOST FACUTA DIN CAPUL LUI ADAM CA SA NU-L CONDUCA.
FEMEIA NU A FOST FACUTA DIN PICIORELE LUI ADAM, CA EL SA NU O ABUZE.
FEMEIA A FOST FACUTA DIN SUBMANA LUI ADAM, CA EL SA O PROTEJEASCA.
dar in timp ce adam a fost creat din pamant, eva a fost creata din
os. osul e mult may solid decat pamantul.rabini spun ca femeia are o
putere emotionala mai mare decat barbatul.cum acesta remarca e de
gasit pentru prima oara intrun text foarte vechi, e de remarcat ca
deabea in secolul 20 sa scris in literatura stintifica sociala ca ,
cu toate ca femeia e mai emotionala decat barbatul, barbati sat mai
slabi emotional, barbati nu suporta stress emotional, pe cand femeile
suporta cu mult mai bine acest fel de stress. asta ce face femeile
mai solide emotional.
in plus, cand biblia ne povesteste cum dumnezeu a creat femeia, un
cuvant este intrebuintat, "vayiven", cea ce este legata de cuvantul
pentru intelegere profunda. talmudul conclude ca dumnezeu a
inbogatit femeia cu mult mai multa intuitie si intelegere, in
comparatie cu barbati.
este extrem de interesant de remarcat ca in timpul revelatie la
muntele sinai, dumnezeu ia spus lui mose sa vorbeasca mai intai cu
ficele lui israel, inainte de se va adresa barbatilor, intrebandule
daca vor sa primesca "TORAH", LEGEA SI INVATATURILE LUI DUMNEZEU.de
ce ? pentru ca dumnezeu stia ca barbati se vor lua dupa opinia
femeilor. deci dupa cum vedeti, nimic nu sa schimbat in mii de ani.
in judaism se socoteste ca femeia are mai multe atribute decat barbati.
cuvantul in ivrit pentru mila este "RAHAMIM", si acest cuvant se
trage de la cuvantul "REHEM = VAGINA".
SI SA NU UITAM CA UNUL DIN NUMELE LUI DUMNEZEU ESTE FEMININ. CHIAR SI
DUMNEZEU ALEGE SA FIE CATEODATA CA O FEMEIE.
judaismul crede in noblesa femei asa de mult, ca , a facut o
obligatie religioasa pentru barbati sa cante un cantec de
conplimente,in fiecare vineri seara, la masa de sabath, in care se
subliniaza atributele femeilor, si care se numeste "O FEMEIE DE MARE
VALOARE".

IN CONCLUZIE:

--dumnezeu a facut un singur om la inceput, ca toata omenirea sa aibe
aceasi radacina.

--dumnezeu a creat oamul dintro amestecatura de surse pamantesti si
surse divine.
femeia si barbatul sant obligati sa aibe grija si de corp si de
suflet, ca sant legati unul de altul.

--idea ca omul e creat in imaginea lui dumnezeu, se refera la crerul
si sufletul nostru, si nu la aspectul fizic, ca dumnezeu nu are
aspect fizic.

--femeia si barbatul sant diferiti, dar se complimenteaza. un barbat
si o femeia formeaza o unitate perfecta.

--oameni se nasc cu un suflet curat, ne patat, fara nicio relatie cu
sa intamplat in trecutul istoriei. e o foaie alba.

--dumnezeu a lasat lumea neterminata, si inperfecta, ca noi sa avem
oportuntatea sa complectam actul divin al creatiei.

--oameni vin pe lumea asta cu libertate de vointa, si de acea,
omenirea este responsabila de actiunile lor.

Vezi profilul utilizatorului

2 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Vin Iun 13, 2008 6:03 pm

Azazel


demon
Frumoasa prelegere
vreau sa te intreb unde crezi ca este sufletul oamenilor care fac
accidente vasculare cerebrale si uita si cum ii cheama,unde este
sufletul la cei bolnavi de ALZHEIMER,unde este sufletul celor bolnavi
psihic,schizofreni ,nu stiu daca ai avut sa cunosti asemenea oamenilor
dar credema devin monstri,binenteles fara voia lor saraci,iti spun tot
eu ,nu este suflet,totul este chimie in cap,in creier,daca se
defecteaza ceva s-a zis cu personaliatea omului respectiv,nu suntem
decit materie,tarina

Vezi profilul utilizatorului

3 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Dum Iun 15, 2008 6:53 pm

Anticristul


eliberat
Dar prin firele alea parca circula totusi o anumita energie.Ca daca se intrerupe sursa ,celulele se topesc de urgenta.Asadar chimie chimie,dar la ce bun ,nu se stie.

Vezi profilul utilizatorului

4 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Dum Iun 15, 2008 7:03 pm

Azazel


demon
Cred ca nu ai citit cu atentie ce am scris,ce vrei sa spui ca cei bolnavi de ALZHEIMER nu mai au energie,pai eu vorbesc de suflet ca nu exista ,si totul e chimie,sau nu sti ca curentul electric se produce si prin chimie,vezi bateriile

Vezi profilul utilizatorului

5 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Dum Iun 15, 2008 7:56 pm

Anticristul


eliberat
Azazel a scris:Cred ca nu ai citit cu atentie ce am scris,ce vrei sa spui ca cei bolnavi de ALZHEIMER nu mai au energie,pai eu vorbesc de suflet ca nu exista ,si totul e chimie,sau nu sti ca curentul electric se produce si prin chimie,vezi bateriile
..............................................................................................................................................................................
Eu nu am zis ca curentul nu se produce prin chimie ,dar el nu e chimie.

Vezi profilul utilizatorului

6 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Lun Iun 16, 2008 12:21 pm

Azazel


demon
Parte femeiasca si parte barbateeasca exista la toate mamiferele,pesti pasari ,ele au aparut inaintea omului deci dumnezeu nu i-a facut lui ADAM pe EVA special pentru el,avea experienta celorlante vietuitoare,care trebuiau sa se reproduca cumva,sa nu crezi ca i-a dat-o s-o iubeasca

Vezi profilul utilizatorului

7 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Lun Iun 23, 2008 2:04 pm

Ada_Pal


inger
CASATORIA IN IUDAISM
In Tora se spune "Un barbat isi va parasi tatal si mama si se va alatura sotiei sale si vor fi un singur trup" (Geneza 2:24). Casatoria este o institutie sfanta in iudaism. Insusi numele acesteia in ebraica, kiddushin, inseamna sanctificare. Majoritatea legilor si obiceiurilor legate de ceremonia nuntii (Chatunah), pregatirile pentru ea si Seudat Mitzvah (masa festiva) provin din timpurile patriarhilor si daruirii Torei pe muntele Sinai. Legea evreieasca cheama intreaga comunitate sa aduca bucurie si fericire atat Kallah-ului (mireasa) cat si Chatan-ului (mirele). In fiecare zi a casatoriei lor, mireasa si mirele se vor stradui sa creasca si sa se adapteze unul celuilalt pentru a pune fundatia unei Bayis Ne'eman B'Yisrael - o casa evreieasca loiala.

In Shabbatul din saptamana ce precede nunta, Chatan-ul este chemat la Tora (ufruf), pentru a intipari asupra cuplului datoria de a considera Tora ghidul lor in casatorie. Dupa aceasta Aliah, congregatia il acopera cu bomboane si dulciuri, ceea ce simbolizeaza dorintele lor pentru o casatorie dulce si roditoare, binecuvantata cu multi copii. Intre timp, de acelasi Shabbat, familia si prietenii Kallah-ei ii organizeaza o petrecere, exprimand aceleasi dorinti si pentru ea. Incepand cu cateva zile inainte de nunta si pana la o saptamana dupa nunta, cei doi membri ai cuplului sunt considerati regi si, prin urmare, nu pot fi vazuti in public fara o escorta personala.

Pentru ca in ziua casatoriei Dumnezeu iarta toate greselile anterioare ale mirelui si ale miresei, nunta este vazuta ca un Yom Kippur personal numai pentru cuplu. Acestia postesc pana la ceremonie, adauga confesiunile de Yom Kippur la rugaciunile de dupa-amiaza, recita Cartea Psalmilor, cerandu-si iertare pentru greselile tineretii pe care le-au facut cu stiinta sau fara, inainte de a-si incepe noua viata impreuna.

Receptiile de nunta se tin separat din moment ce Chatan-ul si Kallah nu se vad in saptamana dinaintea nuntii. In acest moment, rudele si prietenii ii saluta pe mire si pe mireasa si ii binecuvanteaza, oferindu-le individual urarile lor din inima. Inainte de ceremonia nuptiala, se stipuleaza de catre mire si mireasa, si respectiv parintii acestora, intr-un document scris, conditiile (Tena'im) standard. Acesta reprezinta anagajamentul Chatanului de a-si tine promisiunea de a se casatori cu Kallah.

Odata cu semnarea si finalizarea acestei obligatii prin citirea textului cu glas tare, se sparge o farfurie. Simbolul acestui gest este ireversibilitatea angajamentului luat - asa cum spargerea farfuriei este ireversibila, asa trebuie sa fie si logodna.

Inainte de ceremonia de Chupah, mirele, escortat de tatal sau si de (viitorul) socru, si insotit de rude si prieteni, merge sa puna voalul miresei. Mirele coboara voalul peste fata miresei. Acoperirea fetei simbolizeaza modestia, demnitatea si castitatea ce caracterizeaza virtutea feminitatii evreiesti.

Acoperirea cu voalul intipareste asupra miresei datoria de a se ridica la idealurile evreiesti de modestie si le aminteste celorlalti ca prin statutul ei de femeie maritata va deveni absolut inabordabila pentru ceilalti barbati. Femeia evreica, fiind puterea si stalpul casei, este de asemenea reflectata in aceste semne de modestie si demnitate care vor fi stalpii fundatiei noii lor case

Vezi profilul utilizatorului

8 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Lun Iun 23, 2008 2:05 pm

Ada_Pal


inger
Ceremonia nuptiala are adesea loc sub cerul liber, amintind de binecuvantarea lui Dumnezeu catre Avraham ca samanta lui sa fie la fel de numeroasa ca stelele. Cand ajung la Chupah, mireasa il inconjoara pe mire de sapte ori. Pentru a consacra o femeie unui barbat, ne sfatuieste Tora, "fie ii sa daruieste un obiect valoros - bani sau un inel - , fie ii se prezinta un document, fie prin traiul comun in intimitate." In zilele noastre, ne spun invatatii nostri, noi realizam toate cele trei acte ca mijloc de a consacra o femeie. Din acest motiv, ceremonia de Chupah implica toate cele trei aspecte:

1. Daruirea unui inel Kallah-ei de catre Chatan (schimbul de valori);
2. Inmanarea Ketubei (contractul nuptial) miresei;
3. Dupa Chupah, mireasa si mirele poposesc intr-o camera separata (care simbolizeaza intimitatea) unde isi incheie postul.

Fiecare procedura legala in viata evreieasca trebuie confirmata de cel putin doi martori "kosher". Acesti martori nu pot fi in nici un caz membri ai familiei lor apropiate sau chiar rude indepartate ale participantilor.

Este nevoie de doi martori (ceilalti sunt exclusi) pentru a atesta ca toate cele trei aspecte ale casatoriei au avut loc in concordanta cu legile lui "Moise si Israel." Doi martori sunt chemati sa stea sub Chupah si sa fie martori la aceste proceduri.

Ceremonia de casatorie evreieasca are doua parti de baza: "Kiddushin" si "Nisuin." Ambele parti sunt introduse prin binecuvantari pe vin, simbolul traditional al bucuriei si abundentei. Semnificatia primei binecuvantari pe vin este urmatoarea : asa cum proclamam pe vin sfintenia Shabbatului si a sarbatorilor, asa sanctificam si relatia personala de casatorie pe vin. Mirele si mireasa iau amandoi cate o inghititura de vin. Cea de-a doua se recita chiar in timpul ceremoniei, multumind lui Dumnezeu pentru ocazia de a respecta aceasta mitzvah, dupa care Chatan-ul si Kallah mai iau cate o inghititura de vin, dupa cele sapte binecuvantari. Binecuvantarea se incheie cu: "Binecuvantat esti Tu Doamne, Care sfintesti poporul lui Israel prin Chupah si Kiddushin."

Esenta ceremoniei care urmeaza este Kiddushin. In prezenta a doi martori, mirele pune un inel simplu de aur (fara inscriptii sau ornamente) pe inelarul de la mana dreapta a miresei. In timp ce mirele ii pune inelul pe deget el spune: "Harei At Mekudeshet Li B'taba'at Zo Kedat Moshe V'Yisrael - Iata, cu acest inel imi esti consacrata dupa legile lui Moise si Israel."

Pentru a separa binecuvantarile de logodna de cele de casatorie (Sheva Berachot), "Ketubah" (contractul de casatorie) se citeste cu glas tare. Ketubah este un document de incredere, care detaliaza obligatiile sotului fata de sotia lui. In acesta, Chatan-ul jura ca "voi munci pentru tine, te voi onora si te voi intretine, in concordanta cu practicile sotilor evrei care muncesc pentru onoarea sotiilor lor si care le intretin cu adevarat." Semnarea Ketubei arata ca mireasa si mirele nu vad casatoria numai ca o uniune fizica si emotionala, dar si ca un angajament legal si moral care delimiteaza obligatiile umane si financiare ale sotului fata de sotia sa in acord cu legea si obiceiurile evreiesti.

Scopul ei principal este atat de a intari si afirma statutul demn al sotiei, cat si de a-I conferi privilegii speciale. Ketubah contine de asemenea stipulatii de natura financiara in cazul nefericit in care cei doi divorteaza. Dupa citirea acestui contract, Ketubah ii este inmanata Kallah-ei. Daca acest document este cumva pierdut, cuplul nu mai poate trai impreuna pana nu se alcatuieste un nou contract.

Sectiunea finala a ceremoniei de casatorie este formata din cele sapte binecuvantari. Cateva persoane diferite sunt chemate sa recite aceste binecuvantari in prezenta unui minim de zece barbati, datorita caracterului accentuat comunal al binecuvantarilor. Ele il afirma pe Dumnezeu in calitate de creator al umanitatii, al bucuriei, al mirelui si al miresei. De asemenea, il lauda pe Dumnezeu pentru ca l-a creat pe om dupa imaginea Sa, si pentru ca i-a dat posibilitatea sa reproduca acea imagine.

Prima binecuvantare este recitata pe al doilea pahar de vin ca semn al bucuriei. Cea de-a doua ii multumeste lui D-zeu pentru ca a creat lumea si in acelasi timp ii onoreaza pe cei adunati la nunta.

A treia si a patra afirma creatia fizica si spirituala a omenirii de catre D-zeu. Aceste binecuvantari se recita la nunti, deoarece numai atunci membrii cuplului isi incep viata ca fiinte complete. In a cincea, ne rugam pentru restaurarea Ierusalimului si pentru reconstructia Templului cel Sfant, edificiul care exprima intr-o asemenea masura relatia speciala a lui D-zeu cu poporul evreu incat amintirea distrugerii lui se ridica deasupra celor mai mari bucurii ale noastre. A sasea exprima speranta ca mireasa si mirele sa creasca in iubirea lor unul pentru celalalt, fixandu-se asupra dragostei lor la fel de exclusiv ca Adam si Eva cand nu mai era nimeni altcineva in lume. In a saptea binecuvantare, ne rugam pentru timpul cand va veni Mesia sa ne rascumpere din exil pentru ca pacea si linistea sa domneasca peste lume.

La finalul binecuvantarilor, dupa ce cuplul bea din al doilea pahar, mirele sparge paharul cu piciorul drept ca o amintire suplimentara a distrugerii Templului din Ierusalim. In mod traditional, acest obicei a fost inclus in ceremonie pentru a aminti tuturor ca mai presus de orice bucurie personala, trebuie sa ne amintim de distrugerea Templului din Ierusalim.

Dupa ceremonie, mirele si mireasa ajung intr-o camera separata. Aceasta procedura este urmarita de aceiasi doi martori exclusivi care au fost desemnati in momentul cand s-a pus inelul pe degetul miresei sub Chupah. Cele cateva minute pe care cuplul le petrece impreuna fac aluzie la noua lor relatie intima si accentueaza faptul ca intimitatea lor absoluta trebuie sa fie respectata. Se servesc gustari iar Chatan-ul si Kallah isi incheie postul.

Majoritatea sarbatoririlor evreiesti (casatoria, circumcizia, bar mitzvah, etc.) sunt urmate de un dineu pentru a celebra respectiva ocazie. La aceasta masa toti musafirii participa la Mitzvah de "L'Sameach Chatan v'Kallah," pentru a celebra cu bucurie impreuna cu mirele si mireasa. Desi petrecerea de nunta in sine este o mitzvah, accentul se pune pe amuzamentul noilor casatoriti. Barbatii si femeile danseaza separati de o "Mechitzah" (separator) din motive de "Tzniut" (modestie). Aceasta este una din virtutile puternice care ii leaga pe sot si pe sotie, aceea de a-si intari propria unicitate. La sfarsitul Seudat Mitzvah-ului (masa festiva), se recita "Birkat HaMazon" (Binecuvantarea de dupa masa) si Sheva Berachot care au fost recitate sub Chupah sunt repetate

Obiceiul evreiesc dicteaza cuplului sa-si inceapa noua viata impreuna in comunitate. In sapte seri consecutive dupa nunta se obisnuieste ca prietenii sau rudele sa faca mese festive in onoarea lor. Aceste mese festive amintesc de "serbarea de sapte zile" care a urmat dupa nunta lui Jacob cu Leah, in timp ce acestia isi petreceau zilele rugandu-se, invatand Tora sau respectand Mitzvoturile pentru a da "noii case din Israel" un fundament solid in sfintenia lui D-zeu.

Vezi profilul utilizatorului

9 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Mar Iun 24, 2008 6:36 am

SAVIN


vrajitor
tot cea ce ada-pal a adaugat, este 100% corect, si reprezinta obiceiurile evreilor religiosi, de la modern ortodoxi si pana la ultra ortodoxi, hasidim.
mersi, ada.

Vezi profilul utilizatorului

10 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Mar Iun 24, 2008 8:17 am

Ada_Pal


inger
avec pleasir!

Vezi profilul utilizatorului

11 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Mar Iun 24, 2008 2:34 pm

Oi Ada, daca ai stie si despre Islam atatea cum ai scris aci desigur ca nu ai fi asa de rea cu forumul ista. Nenorocirea ca pui la Islam replici care nu cred ca tu le sti si intelegi.Pui ce ti se da. Poate si replica asta ai copiat-o de la internet fara sa o citesti si intelege.

Vezi profilul utilizatorului

12 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Mar Iun 24, 2008 3:09 pm

Ada_Pal


inger
SAVIN a scris:UN BARBAT SI O FEMEIE
DE CERBU

Ateii spun ca omul l-a facut pe dumnezeu dupa imaginea lui.
Judaismul spune ca dumnezeu la facut pe om dupa imaginea sa.dupa cum ati vazut in partea anterioara, judaismul traieste cu ideia ca dumnezeu exista. interesant ca oameni pot sa se intrebe de existenta lui dumnezeu, dar nu se poate pune in chestiune existenta noastra. noi stim ca noi existam., dar nu stim de ce, ce rost are viata? cine santem noi intradevar? care trebuie sa fie functiuna noastra in viata asta, pe pamant? oare intradevar noi santem superior fata de restul lumi animale, sau numai ne inchipuim ca santem superiori.?

judaismul valoreaza mult intrebarile, si are raspunsuri pentru cele mai fundamentale probleme de existenta umana. ca noi avem nevoie de dumnezeu, ar fi clar, dar de ce are nevoie dumnezeu de noi, este un mister. este greu de crezut ca dumnezeu se plictiseste, si deci a hotarat sa institue circul uman. ca, santeti de acord, vazuti de departe, santem un circ.

nu stim de ce, dar e clar ca dumnezeu a vrut oameni sa existe. interesant este faptul ca pentru dumnezeu era foarte simplu sa inceapa cu cateva milioane de oameni, sau mai mult. in schimb, dumnezeu a inceput cu un singur om. si judaismul ne invata ca in felul asta dumnezeu a vrut sa ne invete anumite adevaruri despre noi.

in filmul lui steven spielberg, "lista lui schindler", filmul sa inchis pe urmatoarea linie care ne vine din talmud: "CINE SALVEAZA NUMAI O SINGURA VIATA, A SALVAT TOTA LUMEA".
acesta linie din talmud recunoaste cel mai profund adevar si anume valoarea infinita a veti umane.
ceva mai departe voi discuta cartile relevante judaismului, inclusiv talmudul.
dovada inportanti vieti e faptul ca toata omenirea a inceput cu o singura persoana. daca cineva l-ar fi omorat pe adam, nu ar mai fi fost omenira. toate generatile care au urmat dupa adam, nu ar fi existat. deci, fiecare persoana azi este un adam potential. omoara o persoana, si ai anulat viitorul, salveaza o persoana si ai salvat viitorul.

adam , ca primul om este omul fiecaruia, crestin sau evreu, alb sau negru, american sau african, toti, absolut toti, sau tras din adam, omul care a fost facut in imaginea lui dumnezeu.
omul a fost creat la sfarsitul creatiei, dupa ce totul era creat. uni zic ca de aia omenirea arata asa cum arata, ca dumnezeu era deja obosit.
dar talmudul explica ca era un motiv dece omul a fost creat la sfarsitul creatiei. pentru ca el, omul, era MOTIVUL creatiei. totul a fost creat pentru om. dar ca acest fapt sa nu se urce la capul omului, dumnezeu a numit primul om ADAM. adam vine de la cuvantul ADAMA cea ce inseamna in ivrit pamant. era felul in care dumnezeu ia amintit lui adam, si prin el, restul omeniri, ca DIN TARANA ATI VANIT SI IN TARANA VA VETI INTOARCE.

de unde a luat dumnezeu pamantul de care sa intrebuintat sa-l creieze pe adam? raspunsul in talmud este ca dumnezeu a luat pamant din toate colturile lumi, in asa fel , ca omul sa se simpta bine ori si unde pe planeta.

dar cea ce face omul special, este felul in care adam, si deci urmasi sai, au devenit vivanti: SI EL (DUMNEZEU), A SUFLAT PRIN NAS RESPIRATIA VIETI, SI OMUL A DEVENIT VIVANT.
PRAF SI RESPIRATIE DIVINA.

judaismul crede ca toata conditia umana e bazata pe doua surse, adica jumata praf si jumate divinitate, si noi ne traim viata incercand sa decidem care din cele doua surse ne va controla. rabini au zis ca este o lupta in noi intre dorinta subconstienta a sufletui nostru sa fie adevarat ca sursa si intre corpul nostru care cauta placeri carnale si materiale. ideal ar fi ca sufletul si corpul sa invete sa coopereze, ca e mai beneficial ca conflictul. dar dece dumnezeu a creat un corp si un suflet?

pentru ca un corp fara suflet este un animal. pentru ca un suflet nu poate exista pe pamant fara un corp. de aia legea evreiasca cere ca amandoua, suflet si corp sa fie tratate cu multa grija si respect.
sufletul nu are voie sa sustina ca este mai sfant decat corpul, pentru ca sufletul nu poate exista fara corp., si prin munca corpului ajunge sufletul la perfectie.iar corpul fara suflet putrezeste.
. un evreu are o obligatie religioasa sa aibe grije de corpul sau. o fi numai un corp, dar in el se afla spiritul lui dumnezeu.deci un corp curat nu eate numai sanatos, dar si o conditie necesara sa te apropi de divinitate.

de acea, inainte de a da legile pe sinai, dumnezeu a ordonat ca toti evrei sa se pregateasca pentru intalnirea cu divinu, prin spalatul corpului si a hainelor. curatenea era necesara pentru santificatie, pentru a fi gata de a primi legile lui dumnezeu.

nu numai ca este o obligatie sa-ti menti corpul curat, dar deasemenea trebuie sa te menti sanatos. nu este de mirare ca fiecarui mama evreiasca viseaza ca fiul sau sa devina doctor. sa vindeci corpul este un act religios, este O MITZVAH, adica un ordin gasit in TORAH, si o mitzvah e obligatoriu pentru fiecare evreu. poate asta explica dece in istorie, doctori evrei erau cei mai bine cotati de toata populatia.
de acea se spune printre evrei: NU EXISTA O ALTA BOGATIE DECAT SANATATEA.
un evreu nu are voie sa se tatueze. tatuajul este socotit ca o desecretie a corpului.
un corp fara suflet, este un corp mort . si deci nu numai de corp trebuie sa avem grije, dar si de suflet. in fond, e sufletut care da definitia omului. ca si corpul, sufletul trebuie si el hranit. un maxim evreiesc spune: UN SUFLET SANATOS INTRUN CORP SANATOS.
scrie in biblie ca noi santem creati in imaginea lui dumnezeu. cum e posibil, cand noi toti santem asa de diferiti? in plus, cum putem avea imaginea lui dumnezeu, cand dumnezeu nu are un corp, o imagine. totusi noi, oameni, santem singura creatie de care scrie ca santem in imaginea lui dumnezeu. daca nu putem fizic fi ca dumnezeu, atunci ce a pus el in noi ca se poate zice "in imaginea sa". si uite raspunsele judaismului:

--maimonides, preeminent filozof evreu, a sustinut, ca noi avem intelectul lui dumnezeu. el explica ca diferenta intre animale si oameni este capacitatea noastra de a gandi. animalele pot gandi intrun anumit nivel numit instinc, dar nu sant capabil de a forma concepti.
ei nu pot crea. omul poate.omul este singurul animal care rade si plange, pentru ca santem singuri care vedem diferenta intre ce este si ce ar putea fi.
aceste posibilitati ne face sa ne apropiem de divin, sa fim in imaginea sa.

--.capacitatea de a gandi nu este singurul lucru care ne face unici. noi avem in corpul nostru, care este muritor, sufletul care este nemuritor. corpurile noastre vor dispare , dar sufletul, introdus in noi de dumnezeu, va continua in esenta sa, va trai la infinit. deci asta ce a crezut dumnezeu cand a spus ca santem creati in imaginea sa. fiecare persoana pe pamant cara putin din dumnezeu in eil.
deci imaginativa cat de inportant este fiecare persoana, si cand se zice ca dumnezeu este intre noi, e adevarat, prin noi, si cei care sant in jurul nostru


UN BARBAT SI O FEMEIE
(DRAGA EVA)


DECE O FEMEIE FACE PRAF ASA REPEDE PE UN BARBAT? PENTRU CA BARBATUL
E FACUT DIN PRAF.

DECE O FEME TRAIESTE MAI MULT DECAT UN BARBAT ? PENTRU CA E FACUTA
DIN MATERIAL MAI BUN.

CAND ADAM A VAZUTO PE EVA PRIMA OARA A EXCLAMAT:
O, DOAMNE !
O, DUMNEZEULE!
CE FRUMOASA !
NU. A EXCLAMAT....VAI DE CAPUL MEU. ISTORIA CONFIRMA CA AVEA DREPTATE.

NOI NU PUTEM TRAI CU FEMEIA, NU PUTEM TRAI FARA FEMEIA.

ADAM SE PLICTISEA. DUMNEZU CERE LUI ADAM SAI DEA O MANA SI UN PICIOR
CA SAI CREIEZE O PARTENERA. ADAM REFUZA, CA PE PICIOR MERGEA SI CU
MANA MANCA. ATUNCI DUMNEZU IA CERUT SAI DEA UN OS, CA AVEA DEAJUNS.
ADAM IA SPUS...IA CE VREI, SI SA CULCAT.
CAND SA TREZIT A VAZUTO PE EVA, IN TOATA SPLENDOAREA EI GOALA. ADAM
INTREABA PE DUMNEZEU "ASTA E".
DUMNEZEU RASPUNE : CU NUMAI UN OS, ASTA E".

AM FOST INDRAGOSTIT DE ACEASI FEMEIE DE 49 DE ANI. DACA NEVASTAMEA
AFLA, MA OMOARA.

CINEVA MIA FURAT CARTEA DE CREDIT. DAR NU MA PLANG LA POLITIE. A
CHELTUIT CU MULT MAI PUTIN DECAT NEVASTA MEA.

DECE BARBATI EVREI MOR INAINTEA NEVESTILOR . PENTRU CA VOR.

DECE DIVORTURILE EVREIESTI COSTA ASA DE MULT ? PENTRU CA MERITA.

tot ce am scris mai sus este umor evreiesc. umor care reflecta
tensiunea intre feminin si masculin. o tensiune care a fost creata
de dumnezeu. NUMAI DUMNEZEU STIE DE CE.

prima femeie a avut ca nume hava, numele original in ivrit. hava
inseamna mama celor care VOR trai. adam inseanca ca A VENIT din
pamant.
ea e VOR TRAI, adica viitorul, el este A VENIT adica trecutul.
rabini explica ca cu trecutul si viitorul, se poate construi prezentul.
cel mai noblu lucru care un om poate sa faca e sa imitez pe
dumnezeu. deci nu e de mirare ca cele mai raspandite meseri intre
evrei e medicina si cei care aranjeaza casatori.
uite ca deabea dumnezeu a terminat sa -l creeze pe adam, ca a si vrut
sa-l opereze. in gluma se zice ca asta este dovada ca dumnezeu era
evreu.
dupa creerea lui adam, dumnezeu sia dat seama ca "nu e bine ca un
om sa fie singur" (biblie, genesis -be resit, 2:18 ) .
adam era in gradina raiului, dar fara alcineva cu el, era in
paradisul dracului.
si deci dumnezeu a creat inca o data, si uni zic ca se vede ca cu
experienta, dumnezeu si-a inbunatatit productia.
este clar pentru judaism ca dumnezeu nu a creat femeia numai pentru
nevoile de reproducere a speci umane. dumnezeu putea crea un sistem
asexual. femeia a fost creata, pentru ca fara femeie, barbatul e
incomplect.
si daca judaismul a ajuns la aceasta concluzie, uita ca marele
filozof grec aristophanes a sustine la fel : "nu este nicio placere
pentru un barbat daca nu e inpartita cu o femeie".
hava, eva, trebuia, in idea creatiei, sa fie cel mai bun prieten al
barbatului. in biblie i se da o designatie : 'ezer chi negdo ". ezer
inseamna ajutor. dar negdo inseamna in opozitia lui. adica ce,
incearca sa-l ajute, dar nu cum crede el. si atuncea in "MY FAIR
LADY", un spectacol de mare succes, se pune intrebarea : "DE CE O
FEMEIE NU POATE SA FIE CA UN BARBAT".
RASPUNSUL E CA FEMEIA A FOST CREATA SPECIAL SA FIE DIFERITA DE BARBAT.
ea e sa fie opozita barbatului. balantand deficientele barbatului cu
natura ei diferita. un barbat si o femeie trebuie sa se
complimenteze. diferentele intre sexe sant create special de
dumnezeu. cred ca francezi au inteles foarte bine punctul asta
zicand :"VIVE LA DIFFERENCE ".
FEMEIA NU A FOST FACUTA DIN CAPUL LUI ADAM CA SA NU-L CONDUCA.
FEMEIA NU A FOST FACUTA DIN PICIORELE LUI ADAM, CA EL SA NU O ABUZE.
FEMEIA A FOST FACUTA DIN SUBMANA LUI ADAM, CA EL SA O PROTEJEASCA.
dar in timp ce adam a fost creat din pamant, eva a fost creata din
os. osul e mult may solid decat pamantul.rabini spun ca femeia are o
putere emotionala mai mare decat barbatul.cum acesta remarca e de
gasit pentru prima oara intrun text foarte vechi, e de remarcat ca
deabea in secolul 20 sa scris in literatura stintifica sociala ca ,
cu toate ca femeia e mai emotionala decat barbatul, barbati sat mai
slabi emotional, barbati nu suporta stress emotional, pe cand femeile
suporta cu mult mai bine acest fel de stress. asta ce face femeile
mai solide emotional.
in plus, cand biblia ne povesteste cum dumnezeu a creat femeia, un
cuvant este intrebuintat, "vayiven", cea ce este legata de cuvantul
pentru intelegere profunda. talmudul conclude ca dumnezeu a
inbogatit femeia cu mult mai multa intuitie si intelegere, in
comparatie cu barbati.
este extrem de interesant de remarcat ca in timpul revelatie la
muntele sinai, dumnezeu ia spus lui mose sa vorbeasca mai intai cu
ficele lui israel, inainte de se va adresa barbatilor, intrebandule
daca vor sa primesca "TORAH", LEGEA SI INVATATURILE LUI DUMNEZEU.de
ce ? pentru ca dumnezeu stia ca barbati se vor lua dupa opinia
femeilor. deci dupa cum vedeti, nimic nu sa schimbat in mii de ani.
in judaism se socoteste ca femeia are mai multe atribute decat barbati.
cuvantul in ivrit pentru mila este "RAHAMIM", si acest cuvant se
trage de la cuvantul "REHEM = VAGINA".
SI SA NU UITAM CA UNUL DIN NUMELE LUI DUMNEZEU ESTE FEMININ. CHIAR SI
DUMNEZEU ALEGE SA FIE CATEODATA CA O FEMEIE.
judaismul crede in noblesa femei asa de mult, ca , a facut o
obligatie religioasa pentru barbati sa cante un cantec de
conplimente,in fiecare vineri seara, la masa de sabath, in care se
subliniaza atributele femeilor, si care se numeste "O FEMEIE DE MARE
VALOARE".

IN CONCLUZIE:

--dumnezeu a facut un singur om la inceput, ca toata omenirea sa aibe
aceasi radacina.

--dumnezeu a creat oamul dintro amestecatura de surse pamantesti si
surse divine.
femeia si barbatul sant obligati sa aibe grija si de corp si de
suflet, ca sant legati unul de altul.

--idea ca omul e creat in imaginea lui dumnezeu, se refera la crerul
si sufletul nostru, si nu la aspectul fizic, ca dumnezeu nu are
aspect fizic.

--femeia si barbatul sant diferiti, dar se complimenteaza. un barbat
si o femeia formeaza o unitate perfecta.

--oameni se nasc cu un suflet curat, ne patat, fara nicio relatie cu
sa intamplat in trecutul istoriei. e o foaie alba.

--dumnezeu a lasat lumea neterminata, si inperfecta, ca noi sa avem
oportuntatea sa complectam actul divin al creatiei.

--oameni vin pe lumea asta cu libertate de vointa, si de acea,
omenirea este responsabila de actiunile lor.

Multumim pentru o asemenea postare d=le Savin. Foarte, foarte frumos!!!!

Am insa o mica corectura de facut : Rehem sau Rahem inseamna Uter si nu Vagin.
In Islam chiar unul din atributele creatorului este Al Rahim(Milostivul) ....astfel ca UTERUL prin functia sa extraordinara de-a sustine embrionul ,viitoarul suflet se bazeaza pe MILA celui MILOSTIV.

Vezi profilul utilizatorului

13 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Mar Iun 24, 2008 5:30 pm

SAVIN


vrajitor
de aia exista femeile.....sa-i invete pe barbati diferenta.
ai dreptate....si acuma sti adevarul ,de ce nu am devenit ginecolog.

Vezi profilul utilizatorului

14 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Mar Iun 24, 2008 7:34 pm

--femeia si barbatul sant diferiti, dar se complimenteaza. un barbat
si o femeia formeaza o unitate perfecta.

B=2 binomul perfect ...Cabalah

Vezi profilul utilizatorului

15 Re: UN BARBAT SI O FEMEIE la data de Mar Iun 24, 2008 7:39 pm

Ada_Pal


inger
SAVIN a scris:de aia exista femeile.....sa-i invete pe barbati diferenta.
ai dreptate....si acuma sti adevarul ,de ce nu am devenit ginecolog.

........... rolf

Vezi profilul utilizatorului

Continut sponsorizat


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum