Forum de spiritualitate

Ultimele subiecte
» Mai este cineva pe aici?
Dum Aug 11, 2013 8:58 am Scris de Tudorel666

» CRESTINI fara denominatiune
Sam Mar 09, 2013 7:18 pm Scris de crestinul

» Cine este in realitate Isus!
Dum Iul 08, 2012 2:11 pm Scris de Fairy

» NOSTALGII...poezii de Mihai LEONTE
Dum Iul 08, 2012 2:06 pm Scris de Fairy

» Ok
Mier Iun 16, 2010 11:37 am Scris de Tudorel666

» ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE
Mar Iun 15, 2010 3:42 am Scris de Mihai LEONTE

» vizitati
Lun Iun 14, 2010 9:59 am Scris de padawanu

» REVERII ADVERSE...poezii de Mihai LEONTE
Joi Iun 10, 2010 4:16 am Scris de Mihai LEONTE

» SCRIERI INOCENTE...de Mihai LEONTE
Vin Iun 04, 2010 4:05 pm Scris de Mihai LEONTE

» Cenzura istoriei!!!
Joi Iun 03, 2010 6:37 pm Scris de Ancuta

» Distihurile lui Bujor...autor Mihai LEONTE
Mar Mai 25, 2010 3:28 am Scris de Mihai LEONTE

» Despre crestinismul originar
Lun Mai 24, 2010 11:41 am Scris de Tudorel666

» Dorurile mele
Sam Mai 22, 2010 11:39 am Scris de Tudorel666

» VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 19, 2010 4:24 am Scris de Mihai LEONTE

» MIRAJELE ALBASTRE...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 12, 2010 4:18 pm Scris de Mihai LEONTE

» APOGEUL METAFORIC...poezii de Mihai LEONTE
Dum Mai 09, 2010 7:04 am Scris de Mihai LEONTE

» RENASTEREA ZAMOLXIANISMULUI RELIGIA STRABUNILOR ROMANILOR
Mier Mar 24, 2010 12:01 pm Scris de HareKrishna

» Vishnuism-monoteismul hindus
Mier Mar 24, 2010 11:59 am Scris de HareKrishna

» Despre capitalismul salbatic
Mar Mar 02, 2010 2:54 pm Scris de wima2203

» Ce nu se spune despre Miscarea Legionara?
Mar Mar 02, 2010 2:39 pm Scris de wima2203

» E Omul urmasul lui Adam?
Dum Ian 31, 2010 9:46 pm Scris de Anticristul01

» Bine v-am gasit!
Dum Ian 31, 2010 8:13 pm Scris de Anticristul01

» POZE USERI
Joi Ian 28, 2010 3:37 pm Scris de IrinucaM

» Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume-DUBAI 2009
Mar Ian 12, 2010 9:06 pm Scris de Anticristul

» Arte martiale
Lun Ian 11, 2010 4:00 am Scris de IrinucaM

» Scrisoare adresata FEDERATIEI RUSE
Lun Ian 11, 2010 3:19 am Scris de IrinucaM

Cine este conectat?
In total sunt 2 utilizatori conectati: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 2 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectati a fost de 28, Joi Oct 02, 2014 3:20 am
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

CREDINTA SI STIINTA

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 CREDINTA SI STIINTA la data de Sam Iun 21, 2008 4:33 pm

SAVIN


vrajitor
CREDINTA
DE CERBU

CREDINTA ESTE ACCEPTAREA UNOR LUCRURI PE CARE NU LE PUTEM DOVEDI, DAR DESPRE CARE NE IMAGINAM CA SANT ADEVARATE.
in spiritul asta de credinta, comentari noi apar regulat cu interpretati noi despre biblie. motivul fiind necesitatea de a mentine biblia moderna, introducand concepti moderne care se potrivesc scriiturilor vechi. ca exemplu vom discuta despre analiza verselor de la inceputul bibliei. analiza insa este facuta nu de mine, e facuta de profesorul nathan aviezer, seful departamentului de fizica de la universitatea bar ilan din israel.

"citim in biblie ca dumnezeu a creat lumina. azi noi cunoastem ca sursa de lumina soarele si stelele, si lumina produsa de un chibrit, sau lumina electrica.dar in prima zi de creere nu era nici soare, nici stele nici omul. deci natura lumini la inceput este un mister. dar citim in continuare ca dumnezeu a separat lumina de intuneric. intunericul nu este "o substanta" care poate fi separata de lumina. cuvantul "intuneric", denota aicea, simplu, lipsa de lumina. daca e intuneric, nu e lumina .daca e lumina, nu e intuneric .si atuncea ce inseamna cea ce scrie in biblie si anume:" dumnezeu a separat lumina de intuneric".
si aici intram in explicatiile stiintifice legate de inceputul universului , si anume de explozia inceputului, asa numita 'marele bang", sau in engleza "the big bang". bang insemnand o uriase explozie.
totul a inceput cu o concentratie intensa de energie pura .dupa teoria lui einstein, care deja a fost dovedita adevarata in laborator, formula celebra fiind
E=MC2, care inseamna ca energia se poate converti in material si material se poate converti in energie. asta inseamna ca in intensitatea energetica
uriasa primevala sa gasit tot materialul intregului univers.
dar initial cand materialul a inceput sa se formeze nu exista niciun atom. temperaturile imense de la inceput ar fi disintegrat instantaneu ori si ce atom. deci la inceput materialul a existat in a forma de "plasma". importanta distinctie intre acesta forma de material e faptul ca atomul este electric neutral, pe cand plasma consista de particole care au energie electrica or pozitive or negative. propietatea acestor particole e de a nu lasa lumina sa scape. lumina fiind o sursa de energie, bine inteles. deci plasma observata din afara arata ca intunericu. la inceputul inceputurilor universul a aparut intunecos din cauza primei materi care era plasma. dar plasma a inceput in viteza mare sa se transforme in atomi, creend radiati electro magnetice, adica lumina. deci radiatia elecro magnetica aparand ca lumina. acest fenomen de separatie se numeste "decuplaje" in term stiintific. aceasta lumina care era rezultatul "decuplajului" a fost detectata 15 bilioane de ani mai tarziu, oferindule lui penzias si wilson premiul nobel.
deci, inchipuitiva, ca in biblie se afla de asa de multa vreme, cateva cuvinte, care asteptau sa fie decodate de doi castigatori de premiul nobel.
uite un exemplu contemporan de comentariu modern care da o noua viata textelor vechi."
exemplu de mai sus este un exemplu modern prin care se popularizeaza concepte profunde. multi au incercat sa ilumineze drumul, si un caz exemplar este RASHI, nascut in franta, in 1040. este aproape inposibil de crezut magnitudinea lucrari sale . cea ce el a facut e de a da comentari lineare si complecte pentru intreaga biblie si comentari complecte a intregului talmud. el a reusit prin comentarile sale sa dea viata bibliei si sa dea posibilitatea ca talmudul sa fie inteles. azi, nu exista nicio biblie sau talmud inprimat care nu are comentarile lui rashi. cum e obligatoriu ca torah, cele 5 carti a lui mose sa fie citite in cursul unui an in sinagoge, inevitabil ca comentarile asosiate sant a lui rashi. ca amanunt , toti mari rabim isi castigau painea altfel si fara legatura de activitatile care nea lasat atatea lucrari extraordinare . ce facea rashi: facea vin. vin francez de calitate.

la un moment dat, evrei au inceput sa explore secrete care pareau de necrezut pentru uni, si remarcabile pentru alti, ca nu puteau fi ignorati. si ma refer la mistisismul evreiesc care e cunoscut de public ca de KABALA.
cuvantul KABALA, vine de la cuvantul LE KABEL - SA PRIMESTI. talmudul a avut grije sa spuna ca mistisismul poate fi periculos.cunostinte esoterice nu e pentru ori si cine. din motivul asta, KABALA este "primit" in direct de la un master, din gura la ureche, pentru ca cel care preda trebuie sa observe tot timpul "elevul", ca sa constate maturitatea emotionala a elevului. mai mult, varsta minima pentru a sti ce se afla in KABALA este de 40 de ani si persoana trebuie sa fie casatorita cu copi, adica sa duca o viata normala, balantata.
dar ce este KABALA? prin ani 1300, a aparut in spania o carte care pentru prima oara vorbea de misterele traditiei. cartea nu era semnata. uni zic ca a fost scrisa de RABBI SIMEON BAR YOCHAI, un kabalist care a trait intro caverna , singur, timp de 13 ani, si care si -a ascuns lucrarea asta din fata publicului, si ca printrun miraclu a fost descoperita 100 de ani mai tarziu. alti sustin ca cel care pretinde ca "a gasit" cartea, e de fapt autorul, si anume kabalistul spaniol MOSES DE LEON.
scrisa in aramaic intrun stil care e intentionat foarte greu de inteles, cartea care se numeste ZOHAR, adica iluminatia, este socotita biblia kabalistilor.
KABALA se ocupa cu subiecte de spiritualitate, apropierea de dumnezeu, despre viata dupa moarte, profeti si predicti, si magie alba/neagra, subiecte care nu au fost explorate de alte texte care erau scrise pentru publicul in general. legendele povestesc ca cei care practica KABALA, isi insusesc puteri speciale.
asa un om era RABBI JUDAH LOEW OF PRAGUE, (1525-1609), care a stiut cum sa arangeze numele secret a lui dumnezeu in asa fel, ca a fost capabil sa creieze un GOLEM, un om, facut din noroi, si care l-a adus in viata ca sa apere comunitatea evreiasca din prague. azi exista in prague sinagoga noua/veche in care sub acoperis se spune ca zace corpul lui GOLEM. cea ce poate nu ati stiut e ca GOLEM este inspiratia care ia permit lui mary shelley sa scrie cartea FRANKENSTEIN. deci daca ati vazut filmul, in fond ati vazut o ideie creata de un master a lui KABALA.
se spune cand rabbi loew a facut pe GOLEM, ca sal invieze a sris pe fruntea sa EMET cea ce inseamna "adevarul". dar cand a venit timpul ca golemul sa dispara. ia sters E, DECI IN LOC DE EMET, SCRIA MET, si asta inseamna "mort".
o sa adaug ceva gasit in surse judaice despre isus,.la templu, de sarbatori, marele preot numit in ivrit HA COHEN HA GADOL, pronuntea in fata publicului numele care numai el avea voie sal pronunte, numele lui dumnezeu. si prin miraclu, toti cei care iesau din templu uitau numele. isus, stiind asta, sia scris pe pulpa numele lui dumnezeu, si mai tarziu, intonand numele secret a lui dumnezeu, a reusit sa faca miracole.

uni evrei au descoperit coduri ascunse in biblie, coduri de care numai putin stiau. dar sa publicat o carte in engleza care a facut public acest fenomen, adica codurile bibliei. sa fie clar ca aceste coduri apar numai cand folosim biblia in ivrit, si nu in traducere . prin coduri se ajunge la predictia viitorului, care insa se vede si e clar numai dupa ce evenimentul se intampla, pentru ca dupa legea de baza, e interzis omului sa stie viitorul inainte de devine realitate.
printre codurile gasite, gasim asasinarea primului ministru rabin, numele lui hitler si holocaust,napoleon, si multe altele. INAINTE DE REZECTATI IDEIA, TREBUIE SA STITI CA KABALA INSISTA CA, IN BIBLIE, EXISTA TOTUL, INCLUSIV EVENIMENTELE CONTEMPORANE (in coduri).
uite un exemplu : statul israel sa infiintat in anul evreiesc 5708 (o sa va vorbesc de calendarul evreiesc data viitoare). in versul numarul 5708 din biblie citim:
"SI DOMNUL DUMNEZEU, O SA VA ADUCA PE PAMANTUL CARE ERA POSESIA PARINTILOR VOSTRI, SI VA FI AL VOSTRU. SI DUMNEZEU VA VA AJUTA SI O SA VA INMULTI ACOLO". COINCIDENTA ? la noi se zice ca esti un evreu bun daca crez sau nu. dar daca asta va intereseaza, atunci sunteti poate candidati pentru a studia KABALA. si nu uitati ca si madona o face !.

MAIMONIDES. se spune de el ca DE LA MOSE LA MOSE NU A FOST NIMENI CA MOSE. mose ben maimon, asa numit si RAMBAM SAU MAIMONIDES cea ce inseamna simplu fiul lui maimon.(1135-1204). sef doctor al sultanului din egypt. nimeni nu intelege cum a gasit timp sa scrie cea ce a scris. omul nu numai cunostea perfect de bine biblia si talmudul dar si era intim cu filozofia lui plato si aristotle.combinand cunostintele sale evreiesti si neevreiesti, el a creat o opera care se intituliaza GIDUL PERPLEXULUI. in aceste carte nu numai a ajutat mintilor perplexe din confuzia religioasa, dar a demonstrat ca judaismul nu are frica de intrebari filozofice , si ca credinta nu este o optiune pentru timizi, mai curand credinta este CONCLUZIA unui creer curajos.
si deci maimonides a pus la punct o lista de 13 principe de credinta evreiasca. as spune ca pe scurt aceste 13 principi se pot rezuma la 3 cuvinte : CREDETI IN DUMNEZEU.
in plus, acest om a avut ideia si timpul sa scrie o carte in care el , dupa ce a cercetat tot talmudul, a organizat inpreuna toate legile, si cartea se numeste MISNEI TORAH. ERA UN INCEPUT PENTRU A CODIFIA LEGILE, SCRISE SI ORALE

un alt mare rabbi JOSEPH KARO (1488-1575), a mers mai departe, si incorporand lucrarea lui maimonides cat si lucrarile altor mari rabini, a scris o carte care este folosita si astazi, o incenclopedie a legilor judaice, intrun format extrem de acsesibil , si a numit cartea SULHAN ARUH, adica o masa pusa. dar karo era un evreu sefarad, orginar din spania. legile in SULHAN ARUH reprezentau traditia sefaradica. si de aia un alt rabin, moses isserlis(1525-1572), a scris o aditie din perspectiva evreilor askenaz, numita cu mult umor MAPA, adica o fata de masa.
neevrei nu inteleg obsesia evreiasca vizavi de lege. doar cartile de legi modene sant pentru cei care studiaza sa fie avocati, si nu pentru toti ceilanti.
motivul este ca fiind evreu este o moda de viata, si ca sa sti cum sati traiesti viata ca un evreu e nevoie de legi.in plus legile este ceace ne face diferiri de animale. odata ce va voi vorbi despre legile evreiesti veti intelege ca pentru toate activitatile umane exista legi in judaism.
si daca avem o problema care nu poate fi rezolvata de legile existente ?
traditional, evrei au intrebat pe rabini care puteau trai la mari distante intrebari juridice si raspunsul primit sa pastrat intro colectie mare de raspunsuri, numite RESPONSA. IN MULTE LOCURI UNDE TRAIAU EVREI, OBICEILOR LOCALE PUTEAU SA NU SE POTRIVEASCA CU LEGEA EXISTENTA IN JUDAISM. SI DECI, SA DEVELOPAT UN PRINCIPIU CARE ZICE CA DACA UN OBICEU, SAI TRADITIE EXISTA DE MULT TIMP, TRADITIA POATE FI SOCOTITA LEGE. SI DE MULTE ORI LEGEA IN CAZUL ASTA, AVEA NUMAI CARACTER LOCAL.
astazi sistemul de reponsa exista, pentru ca viata moderna pune multe probleme legilor vechi. dar prin responsa moderna, legile devin actuale. asta era o formula care a ajutat judaismul sa existe dealungul anilor indelungati.

in concluzie:
--in fiecare generatie comentatory au gasit adevaruri care erau apropiate pentru generatia lor. uite ca azi stiinta se intalneste cu biblia, de necrezut numai 25 de ani in urma.
--KABALA, inspirat fiind de ZOHAR, aduce o dimensiune diferita prin mistisism, care ne ajuta sa intelem dumnezeu si lumea care ne inconjuara.
--legile evreiesti devin legi personale care reusesc sa indrume fiecare pas facut de un evreu in viata sa.
--responsa ajuta sa faca legea evreiasca relevanta peste tot. responsa face legea evreiasca relevanta vieti modere

DE CERBU.

Vezi profilul utilizatorului

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum