Forum de spiritualitate

Ultimele subiecte
» Mai este cineva pe aici?
Dum Aug 11, 2013 8:58 am Scris de Tudorel666

» CRESTINI fara denominatiune
Sam Mar 09, 2013 7:18 pm Scris de crestinul

» Cine este in realitate Isus!
Dum Iul 08, 2012 2:11 pm Scris de Fairy

» NOSTALGII...poezii de Mihai LEONTE
Dum Iul 08, 2012 2:06 pm Scris de Fairy

» Ok
Mier Iun 16, 2010 11:37 am Scris de Tudorel666

» ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE
Mar Iun 15, 2010 3:42 am Scris de Mihai LEONTE

» vizitati
Lun Iun 14, 2010 9:59 am Scris de padawanu

» REVERII ADVERSE...poezii de Mihai LEONTE
Joi Iun 10, 2010 4:16 am Scris de Mihai LEONTE

» SCRIERI INOCENTE...de Mihai LEONTE
Vin Iun 04, 2010 4:05 pm Scris de Mihai LEONTE

» Cenzura istoriei!!!
Joi Iun 03, 2010 6:37 pm Scris de Ancuta

» Distihurile lui Bujor...autor Mihai LEONTE
Mar Mai 25, 2010 3:28 am Scris de Mihai LEONTE

» Despre crestinismul originar
Lun Mai 24, 2010 11:41 am Scris de Tudorel666

» Dorurile mele
Sam Mai 22, 2010 11:39 am Scris de Tudorel666

» VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 19, 2010 4:24 am Scris de Mihai LEONTE

» MIRAJELE ALBASTRE...poezii de Mihai LEONTE
Mier Mai 12, 2010 4:18 pm Scris de Mihai LEONTE

» APOGEUL METAFORIC...poezii de Mihai LEONTE
Dum Mai 09, 2010 7:04 am Scris de Mihai LEONTE

» RENASTEREA ZAMOLXIANISMULUI RELIGIA STRABUNILOR ROMANILOR
Mier Mar 24, 2010 12:01 pm Scris de HareKrishna

» Vishnuism-monoteismul hindus
Mier Mar 24, 2010 11:59 am Scris de HareKrishna

» Despre capitalismul salbatic
Mar Mar 02, 2010 2:54 pm Scris de wima2203

» Ce nu se spune despre Miscarea Legionara?
Mar Mar 02, 2010 2:39 pm Scris de wima2203

» E Omul urmasul lui Adam?
Dum Ian 31, 2010 9:46 pm Scris de Anticristul01

» Bine v-am gasit!
Dum Ian 31, 2010 8:13 pm Scris de Anticristul01

» POZE USERI
Joi Ian 28, 2010 3:37 pm Scris de IrinucaM

» Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume-DUBAI 2009
Mar Ian 12, 2010 9:06 pm Scris de Anticristul

» Arte martiale
Lun Ian 11, 2010 4:00 am Scris de IrinucaM

» Scrisoare adresata FEDERATIEI RUSE
Lun Ian 11, 2010 3:19 am Scris de IrinucaM

Cine este conectat?
In total sunt 0 utilizatori conectati: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 0 Vizitatori :: 1 Motor de cautare

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectati a fost de 28, Joi Oct 02, 2014 3:20 am
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Biserica Ortodoxa si Securitatea

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Biserica Ortodoxa si Securitatea la data de Sam Aug 30, 2008 7:07 pm

Azumix

avatar
muritor de rand
De câteva saptamâni asistam la o furibunda campanie de presa îndreptata împotriva Bisericii Ortodoxe si a slujitorilor ei, generata de tema colaborarii Bisericii cu Securitatea. Nu e nimic nou sub soare! Campania de calomniere si discreditare a Bisericii Ortodoxe Române a început înca din primele zile ale anului 1990 si a continuat pâna în prezent, cu o intensitate, când mai accentuata, când mai temperata, în functie de interesele manipulatoare ale mai marilor zilei. Când a fost nevoie de a se abate atentia de la realitatile fierbinti ale vieti politice românesti, diversiunea contra Bisericii Ortodoxe a functionat cu precizia unui ceasornic din tara cantoanelor, iar opinia publica a înghitit momeala. În repetate rânduri Biserica Ortodoxa a fost prezentata ca o adevarata sperietoare în fata opiniei publice, multi intelectuali si jurnalisti instigând la ura împotriva preotimii ortodoxe, scotând din bogata lor zestre culturala cele mai suburbane injurii si cuvinte de ocara. În toti acesti ani post-revolutionari Biserica Ortodoxa a fost pusa la colt de "imaculata societate civila", vânata si culpabilizata pentru fantasmagorii si lucruri închipuite, urmarindu-se cu tot dinadinsul ca Biserica Ortodoxa sa fie aruncata în lada de gunoi a societatii românesti. N-a existat rau produs în România în acesti ultimi 16 ani de care sa nu fie vinovata Biserica Ortodoxa si soboarele de preoti. Ce sa mai vorbim de perioada dictaturii comuniste?
Biserica în comunism
Având în vedere isteria creata în mass–media pe marginea subiectului legat de colaborarea Bisericii cu Securitatea, precum si diversiunea creata de ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, si de anumiti analisti politici si jurnalisti, consideram util sa aducem câteva lamuriri opiniei publice, în vederea unei perceperi autentice a realitatilor socio-politice în care Biserica Ortodoxa si-a desfasurat activitatea, la fel ca întregul Neam Românesc, în perioada dictaturii comuniste.

Trebuie sa retinem faptul ca în timpul unei dictaturi politice, de orice orientare ar fi aceasta, nici o institutie a unui stat nu-si poate desfasura activitatea normal, în conditii optime, nici macar o institutie cum este Biserica. Este absurd sa i se pretinda Bisericii sa fi avut o alta soarta decât a celorlalte institutii ale Statului (Scoala, Justitia, Politia, Armata, Academia, etc.), mai ales ca Biserica a fost considerata dusmanul cel mai mare al statului comunist. Prin urmare Securitatea a exercitat permanent presiuni asupra Bisericii folosind toate mijloacele posibile: agentura, filaj, tehnica operativa etc. Toate institutiile bisericesti ( Patriarhia, Episcopiile, scolile teologice, manastirile, parohiile), au constituit obiective de urmarire ale Securitatii comuniste. Urmarirea slujitorilor bisericesti de catre Securitate rezulta din dosarele pastrate în arhivele Securitatii cu privire la rezistenta armata din munti ori în cele referitoare la colectivizare. Biserica fiind considerata o institutie potrivnica statului comunist ateu, trebuia supravegheata permanent. Istoricul George Enache, care a lucrat în arhivele Securitatii si a publicat o carte bazata pe documente în aceasta privinta, considera ca toti înaltii ierarhi, începând cu Patriarhul, aveau dosare de urmarire, cu un material extrem de complex. Studiile recente ale istoricilor Cristian Troncota, Constantin Aioanei, Vasile Cristian, bazate pe documente din fondul "D" al Arhivelor SRI si pe stenogramele Biroului Politic al Comitetului Central a Partidului Comunist Român, identifica obiectivele urmarite de catre partid fata de Biserica Ortodoxa, obiective care în lipsa unei colaborari a ierarhilor Bisericii, trebuiau sa fie atinse de catre Securitate prin masuri de forta. Evident ca obiectivul Partidului Comunist a fost crearea unei Biserici obediente. Istoricul George Enache constata ca acest lucru nu s-a întâmplat! În primii ani ai regimului comunist Partidul a fost nevoit sa accepte în functiile bisericesti chiar persoane cu atitudine anticomunista. Într-o nota informativa data în 1950 despre Episcopul locotenent al Dunarii de Jos se spune: "Episcopul Antim Nica ne propavaduieste ca regimul de astazi este trecator, credinta va învinge, comunistii sunt tradatorii tarii, noi preotii sa fim la datorie. Anglo-americanii ne vor salva de haosul comunist!". Iata asadar ca si ierarhii ortodocsi si-au pus mari sperante în venirea americanilor, care n-au mai ajuns decât dupa 1990, când au venit cu armate întregi de evanghelisti imaculati de peste Atlantic, sa ne salveze sufletele din pierzatoarea credinta ortodoxa!
Dupa instaurarea regimului comunist Biserica a fost marginalizata si persecutata fiind considerata o institutie retrogada si reactionara, fiind supusa unui control sever din partea statului comunist si doar prin clarviziunea si tactul unor ierarhi de seama, precum Patriarhul Justinian Marina, a reusit sa-si câstige dreptul la supravietuire , în schimbul unor compromisuri facute statului comunist. Biserica Ortodoxa a fost nevoita sa accepte compromisul de a renunta la anumite laturi ale activitatii sale. A fost nevoita sa accepte înlaturarea cu totul din viata publica, activitatea ei limitându-se strict la serviciile religioase din lacasurile de cult. Biserica nu si-a mai putut continua lucrarea ei filantropica si de asistenta sociala fiind desfiintate toate asezamintele bisericesti de acest gen, a fost suprimat învatamântul religios din scoli, s-a interzis asistenta sociala din spitale, azile de batrâni, armata, închisori, etc. Au fost suprimate periodicele bisericesti ale eparhiilor, cu mici exceptii (de pilda, "Telegraful român"), au fost desfiintate patru Academii Teologice si mai multe Seminarii Teologice. De asemenea au fost desfiintate câteva eparhii si aproximativ 20 de ierarhi au fost pusi în retragere. Familiile preotilor erau mereu urmarite de Securitate, santajate si umilite, pentru atasamentul lor la valorile credintei crestine. Sotiile preotilor erau privite adeseori cu suspiciune în anumite colective de munca pentru originile "nesanatoase". Copiii preotilor nu aveau acces la foarte multe specializari si scoli în vremea comunismului. Pe cine mai intereseaza astazi toate aceste drame ale preotimii ortodoxe? Doar legatura preotilor cu Securitatea mai prezinta interes!
O situatie similara, sub otomani

Situatia grea prin care a trecut Biserica Ortodoxa în timpul regimului comunist ne duce cu gândul la situatia, la fel de dificila, în care se gasea Biserica Ortodoxa din Constantinopol imediat dupa caderea capitalei imperiului sub dominatia turceasca (1453). În schimbul tolerantei acordate, crestinii nu aveau voie sa faca propaganda sau sa combata credinta musulmana, caci asa ceva se pedepsea cu moartea. De asemenea, crestinii nu aveau voie sa ridice biserici noi, iar pe cele vechi le puteau repara numi cu aprobarea stapânirii turcesti, care acorda foarte rar asemenea aprobari. Tot în acea perioada, crucile de pe biserici au fost darâmate iar tragerea clopotelor a fost interzisa, cu exceptia muntelui Athos. Multe biserici din Constantinopol au fost transformate în moschei. Îi putem, oare, condamna pe crestinii de atunci ca si-au tradat credinta? Îl putem acuza pe patriarhul Ghenadie Scholarios ca si-a tradat misiunea si pe Hristos? Îl putea patriarhul Ghenadie alunga pe Mahomed al II-lea Cuceritorul din Constantinopol? Îl putea patriarhul Teoctist rasturna pe Ceausescu si regimul comunist? Biserica prin slujitorii ei a încercat sa mentina traditiile crestine si flacara credintei în inimile si sufletele credinciosilor. Preotimea ortodoxa, care astazi este etichetata tradatoare a credinciosilor ei, a avut de înfruntat multe pericole. Pentru zelul lor misionar multi preoti au fost considerati ostili regimului comunist si au fost condamnati la ani grei de puscarie, fiind catalogati reactionari, chiaburi sau legionari. În timp ce peste 3000 de preoti si calugari ortodocsi erau aruncati în temnitele comuniste ori izgoniti din manastiri, cei care astazi umilesc si ironizeaza Biserica, trudeau din greu la faurirea comunismului si a omului nou al societatii socialiste multilateral dezvoltate. Sa nu uitam ca Biserica Ortodoxa în timpul asupririi comuniste nu si-a modificat dogmele si morala, nici cultul si nici propria istorie, în vreme ce multi dintre detractorii ei de azi s-au aliniat materialismului stiintific pentru a fi pe placul conducerii superioare de Partid si de Stat.

Daca tortionarii securitatii comuniste, între doua lovituri de secera si ciocan ori una de bocanc, îi gratulau pe preoti cu apelative de genul: mosieri, burghezi, banditi, reactionari, homosexuali ori legionari, corifeii societatii civile de astazi nu se lasa mai prejos, preotimea ortodoxa nefiind altceva decât satane în sutane, turnatori la securitate, fascisti, xenofobi, fundamentalisti, pui de satane, ticalosi în fata carora si cei mai mari ticalosi mor de invidie s.a.md.

Batjocoritori, dispretuitori, ironici, îngâmfati si plini de ura si venin, o mare parte a scribilor din România îsi savureaza cu satisfactie linsajul mediatic declansat împotriva preotimii ortodoxe. E suficient sa fii preot ortodox pentru ca sa fii supus oprobiului public. Daca în comunism eram aruncati în puscarie astazi suntem invitati "la tepe!". Ne amintim cuvintele securistului de serviciu care îl ancheta pe Profesorul Teodor M. Popescu: "Esti legionar pentru ca esti teolog si fiind teolog esti anticomunist, iar a fi anticomunist înseamna a fi legionar!". Aceeasi logica securista functioneaza si azi în rândul inchizitorilor preotilor ortodocsi: "Esti preot ortodox, si fiindca esti preot ortodox esti turnator la Securitate!".

Brutalitatea , vehementa si agresivitatea limbajului, cu care este abordata si tratata preotimea ortodoxa în societatea româneasca contemporana, ne reamintesc de practicile si metodele staliniste de intimidare a Bisericii din vremuri nu de mult apuse, în care manipularea, calomnia, dezinformarea si incitarea la lupta împotriva dusmanului de clasa erau arme consacrate.

Unii dintre detractorii Bisericii Ortodoxe se cred mari specialisti în arta manipularii si diversiunii, dar stângacia mânuirii condeielor si a vorbelor le tradeaza ignoranta si impostura. Multi i-ar dori pe preotii ortodocsi jertfiti pe vechile altare ale cunoasterii si reeducarii de la Pitesti, Aiud, Jilava ori Poarta Alba. Suntem astazi atacati, înjurati, scuipati, detestati, de niste insi rotofei, care se lafaie în redactiile unor ziare sau televiziuni, desi în perioada regimului comunist au adoptat politica strutului, iar acum dupa ce a trecut furtuna, îsi aroga rolul de justitiari ai Bisericii. Unde ne-au fost atunci inchizitorii de astazi? Este regretabil ca tocmai cei care au stat departe de viata Bisericii în perioada comunista îsi aroga acum dreptul de judecatori ai acesteia. Trista ironie!

Pentru neputintele si neîmplinirile Bisericii Ortodoxe din timpul dictaturii si prigoanei comuniste, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române si-a cerut public iertare credinciosilor ei, în chiar primele zile ale anului 1990. Desi a fost permanent hulita si discreditata de dusmanii ei în acesti ani ai libertatii, Biserica Ortodoxa a ramas stâlpul de încredere al multor români, ocupând primele locuri între institutiile Statului în care omul de rând îsi pune nadejdea. Multi dintre inamicii Bisericii nu-si pot explica acest fapt, desi raspunsul este foarte simplu. Preotimea ortodoxa a fost aproape de oameni, de necazurile si bucuriile lor, si în comunism, si în democratie. Chiar cu angajamente la Securitate cei mai multi preoti ortodocsi au încercat sa fie la înaltimea chemarii si misiunii lor. Nu L-au tradat nici pe Hristos si nici pe omul credincios, chiar daca Biserica a fost nevoita sa suporte umilintele Cezarului comunist.

Nu vrem sa ascundem faptul ca si în rândul preotimii ortodoxe exista lichele si uscaturi, caractere josnice si infecte, oameni care sfideaza bunul simt minimal si normele moralei crestine. Au existat fara îndoiala si fete bisericesti care s-au dovedit foarte sensibile si zeloase în a face metanii si ploconeli Securitatii în schimbul asigurarii unor avantaje prea-lumesti pentru ele si progeniturile lor din os popesc! Dar putem oare culpabiliza peste 10.000 de preoti ortodocsi, pentru ca exista în rândul lor si asemenea Iude de circumstanta, care-si tradeaza chemarea si misiunea preoteasca?
Cu toate persecutiile si umilintele la care a fost supusa Biserica Ortodoxa nu a putut fi îngenuncheata de Securitate, la fel cum nu va putea fi darâmata de anumiti indivizi ai societatii civile care pozeaza în moralisti si mari lideri de opinie, desi în acele vremuri erau utecisti si comunisti veritabili.
Prietenii nostri, securistii

Faptul ca statul comunist a controlat Biserica prin Securitate – la fel ca toate institutiile statului din vremea respectiva – nu înseamna ca preotii au fost niste tradatori ai oamenilor, ci dimpotriva, au fost aproape de oameni, încercând sa le sadeasca în suflete credinta si nadejdea în Dumnezeu, ajutându-i si întarindu-i în fata greutatilor de zi cu zi. Numai niste minti schizofrenice pot crede cu atâta usurinta ca preotii tradau secretul Tainei Spovedaniei la Securitate. Afirmatia ministrului Iorgulescu ca preotimea ortodoxa a divulgat secretul Spovedaniei trebuia sa atraga dupa sine dovezile pe care dl. ministru s-a bazat, ori, în caz contrar, demisia domniei sale. Asa se întâmpla într-o democratie autentica sau într-o tara normala!

Istoricul Marius Oprea a afirmat foarte limpede ca dosarele preotilor în majoritatea cazurilor sunt de urmarire, nu de turnatorie. Evident ca vom avea si cazuri de preoti colaborationisti, dar pâna ce CNSAS-ul va oferi probe concludente, se cuvine sa acordam, daca nu respect, cel putin prezumtia de nevinovatie, unei categorii sociale care în proportie de 25% a trecut prin puscariile comuniste. Ne-am bucura sa aflam de la CNSAS ca alaturi de aproximativ 2500 de preoti ortodocsi din temnitele comuniste, au fost închisi si 2000 de scriitori disidenti, precum Mircea Dinescu, membru PCR si absolvent de "Stefan Gheorghiu", 2000 de ziaristi, precum Cornel Nistorescu, care a slujit cu mult devotament presa comunista din România lui Ceausescu, 2000 de actori precum Florin Calinescu, care întruchipa în personajele sale nenumarate figuri de ingineri comunisti si utecisti ai societatii socialiste, 2000 de ingineri precum Cristian Tudor Popescu, pasionati de literatura stiintifico- fantastica etc.

Vezi profilul utilizatorului

2 Re: Biserica Ortodoxa si Securitatea la data de Sam Aug 30, 2008 7:08 pm

Azumix

avatar
muritor de rand
Deconspirare selectiva

Din pacate, toata aceasta tevatura a dosariadei scriitorilor, preotilor ori sportivilor, este o diversiune bine ticluita de aceiasi slujitori ai Securitatii, pentru a se evita dosariada politicienilor. Asistam la o deconspirare selectiva, vizând de preferinta personalitati ale societatii civile sau bisericesti. Accentul s-a mutat de la politicieni, la preoti, literati, ziaristi, actori ori sportivi. Într-o chestiune atât de grava precum deconspirarea mecanismelor represiunii comuniste nimeni nu se întreaba cine spune, de ce spune si ceea ce spune. Totul este o cacealma! La ambiguitatea judecatii opiniei publice pune umarul si neputinta sau incompetenta CNSAS, care de la o zi la alta, da solutii contradictorii care pun în încurcatura chiar pe membrii Colegiului. N.C. Munteanu atragea atentia ca rapiditatea demersurilor nu da timp evaluarilor obiective. Mediatizarea nu exceleaza prin calitate, ci copleseste prin cantitate. Cunoscutul jurnalist de la Europa libera arata ca efectul pervers al acestei continue demascari si înfierari este o adânca somnolenta etica. Acelasi jurnalist atrage atentia ca, pentru spectatorii dosariadei, cele mai odioase personaje ale regimului trecut sunt turnatorii, însa nu acestia urmareau, anchetau, terorizau sau omorau, ci ofiterii securitatii. Românul acumuleaza pasiv stiri în aceasta problematica fara sa sesizeze ca marele absent al acestei povesti este tocmai personajul principal, Securitatea, care a evitat abil sa apara în scena. Securitatea îsi vede în continuare de treaba. Fostii securisti au fost înaintati în grade si pusi lupi de paza la S.R.I. O alta parte dintre securistii care au terorizat, umilit ori ucis, se bucura de pensii care variaza între 20 si 40 milioane de lei, iar victimele lor, "se bucura" si ei de pensii între 300.000 lei si 1.500.000 lei pe luna. CNSAS-ul a deconspirat putin peste o suta de fosti agenti ai Securitatii, care au facut politie politica… Unii se bucura de o pensie tihnita, altii au raposat. Altii au servit si mai servesc Patria! Sa nu uitam de zecile de mii de securisti deveniti peste noapte revolutionari. Sa nu uitam de securistii care au umplut Parlamentul României în acesti ultimi 16 ani "democratici". S-au salvat si militienii, judecatorii, procurorii si trepadusii din judeteana de Partid, ori grangurii din Comitetul Central. E curios faptul ca astazi opinia publica nu mai este interesata de tortionarii Securitatii comuniste, ci doar de victimile lor. Uitam prea usor ca Securitatea a creat statul român postcomunist. Ignoram faptul ca Securitatea a creat ceea ce Stelian Tanase numeste capitalismul securisto-nomenclaturist, sau capitalismul de cumetrie , vorba tovarasului Ion Iliescu. Uitam ca Securitatea a creat România falimentara de azi si ca printre primii capitalisti cei mai multi au fost securisti, pentru ca ei au avut si banii si oportunitatea de a se lansa în afaceri si evident "experienta". Pe buna dreptate N.C. Munteanu constata ca din holda de turnatori nu se mai vede cal, nici calaret si nu se mai vede nici Securitatea. Astazi cei mai multi securisti activi sau retrasi din prima linie se lafaie în vile luxoase, cu pensii astronomice , conduc companii economice, media ori companii occidentale. La ce sa ne asteptam? CNSAS-ul a încalcat în repetate rânduri legea fara sa fie tras la raspundere. Acelasi lucru îl fac si membrii Guvernului si nu se întâmpla nimic. Totul este un circ ieftin! Securistii pot sa râda înca o data de noi în hohote. De ce n-ar face-o, atâta vreme cât o fac pe banii nostri?

Revenind la preotimea ortodoxa e bine ca opinia publica sa realizeze ca nu din cauza Bisericii Ortodoxe Române si a preotilor ei a ajuns România în dezastrul economic si moral de astazi! Daca preotimea în vremea comunismului era la coada societatii, de ce n-ar fi la coada si la deschiderea dosarelor, cum pe buna dreptate spunea scriitorul Dan Ciachir !

Noi ca preoti putem fi înjurati, blamati, scuipati, terfeliti, huliti, ironizati, huiduiti, etc., dar Biserica lui Hristos va dainui pâna la sfârsitul veacurilor si nici portile iadului nu o vor putea birui, cu atât mai putin diatribele snoabe ale unor intelectuali si ziaristi de mâna a doua. Spre deosebire de domniile lor noi am ales sa-L marturisim pe Hristos si în comunism si o facem si acum, în capitalism!

În fata valului de ura si calomnie, Biserica Ortodoxa raspunde, asa cum a facut întotdeauna în trecutul ei istoric, cu binecuvântare, smerenie si rabdare, urmând îndemnul Sfântului Apostol Pavel: "Ocarâti fiind, binecuvântam; prigoniti fiind, rabdam; defaimati fiind, mângâiem. Ca gunoiul lumii am ajuns, lepadatura tuturor…"( I Corinteni , 4, 12-13). Ar mai fi ceva de spus? Poate doar atât: " Sa calomniati bine, tovarasi!

Vezi profilul utilizatorului

3 Re: Biserica Ortodoxa si Securitatea la data de Sam Aug 30, 2008 7:09 pm

Azumix

avatar
muritor de rand
„Oastea Domnului“ respinge autoritatea BOR pe motivul colaborarii cu Securitatea

Acuzatii de colaborationism la adresa preotilor ortodocsi au venit si din partea gruparii radicale „Oastea Domnului“, care nu vrea sa recunoasca autoritatea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) tocmai din motivul ca aceasta a colaborat cu Securitatea. Nu de putine ori dupa 1989, preotii au fost acuzati ca au pactizat cu politia politica, presa relatind ca nici PF Teoctist, patriarhul BOR, nu ar fi facut exceptie de la aceasta, o dovada in acest sens fiind si faptul ca fetele bisericesti au cerut sa fie exceptate de la publicarea dosarelor lor. S-a spus ca unii preoti au pus si ei umarul la darimarea unor biserici, dar mai ales ca au contribuit la intemnitarea celor care isi manifestau prea vizibil credinta, printre care si adepti ai „Ostii Domnului“, interzisa de autoritati in 1948 chiar la insistentele Bisericii Ortodoxe. Dupa 1990, BOR si-a dat binecuvintarea pentru activitatea „Ostii“.

Vezi profilul utilizatorului

4 Re: Biserica Ortodoxa si Securitatea la data de Dum Aug 31, 2008 1:49 am

SPRS


demon
Ca BOR a colaborat cu securitatea si guvernul comunist se mai poate ierta, insa pe acei preoti, care scriau rapoarte amanuntite dupa ce ascultau confesiunile enoriasilor, i-as zidi de vii in fundatiile noilor biserici, pt aducere aminte.

Vezi profilul utilizatorului

5 Re: Biserica Ortodoxa si Securitatea la data de Dum Aug 31, 2008 11:37 am

To SPRS
Numai preotii din BOR au turnat ?

Vezi profilul utilizatorului

6 Catre ORTODOXIA ROMANA la data de Sam Mai 02, 2009 8:16 am

cos_flori Avind statut de OSTRACIZAT din anul 1984 si in prezent m-am adresat si PATRIARHIEI dar am primit doar tacere.Am mers in audienta si am intilnit acolo docti care nu m-au surprins deoarece am stiut ca biserica a fost dintotdeauna si permanent leaganul culturii si in Romania.Tacerea in cazul meu ,cred ca le-a fost impusa poate de autoritati sau de o gindire eronata data la necesitati politice si interesele tarii.
Tacere mi-au dat toate autoritatile si masmedia din anul 1984 pina in prezent.
Romania trebuie sa invete sa traiasca in demnitate dar pcristii deghizati in democrati, ce au destinele noastre in miinile lor, mi-au spus:"o sa aveti DEMOCRATIE , cind n-o sa mai fim noi...".Romania este la faza pingarire ,proxenetism ,impilarea cetatenilor pe catre factorii de decizie le-au dat la necesitati politice fiindca acesta este nivelul diplomatilor din subsidiar si a celor care impart puterea in Romania.
Postez mai jos adresarea mea.http://elenamerlan.org/preafericitepatriarh.html

Vezi profilul utilizatorului

Continut sponsorizat


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum